Caisteal Chèis
PAN_17_KIESCASTLE
Keiss Castle

Caisteal Chèis

caistealan; Baistich; cinnidhean

Jimmy Nairn & Son

Thogadh Caisteal Chèis an toiseach le Seòras, 5mh Iarla Chataibh (1582 gu 1643). Chan eil fhios gu cinnteach cuin a chaidh a thogail.<br /> <br /> An dèidh deasbad laghail fhada, chaidh oighreachdan Mhic na Ceardaich Chèis an gabhail thairis le Caimbeul Ghlinn Urchaidh. Tràth anns an 18mh linn, chaidh an talamh timcheall air Cèis a cheannach leis an Ridire Uilleam Mac na Ceardaich à Dùn Bheithe, a reic a ghnothaichean ann an Dùn Bheithe ann an 1752, agus a rinn cathair theaghlaich de Chèis. B'ann an seo a stèidhich Mac na Ceardaich a' chiad eaglais Bhaisteach a bha riamh ann an Alba. Thog e Caisteal ùr Chèis ann an 1755, gu math faisg air a' chaisteal thùsail, a tha a-nis a' tuiteam às a chèile. Ri linn trioblaidean airgid, thàinig air a reic ri Clann Mhic na Ceardaich Ulbster deich bliadhna as dèidh seo. <br /> <br /> <br /> Faodar an dealbh seo a cheannach.<br /> Airson tuilleadh fiosrachaidh mu cheannach is prìsean, cuir post-d gu: <a href="mailto: photographic.archive@highlifehighland.com">Highland Photographic Archive</a>