Fèill èisg ann an Ceann Loch Biorbhaidh, 1950an
PAN_17_KINLOCHBERRIEFISH1
J Nairn
gnìomhachas iasgaich
eaglaisean
Fish market at Kinlochbervie, 1950s

Tha Ceann Loch Biorbhaidh air fàs na phort iasgaich cho mòr 's a tha ann an Alba. Tha bàtaichean iasgaich, gu tric air an stèidheachadh ann am puirt a' chost an ear, a' toirt an luchdan gu tìr an seo. Faisg air a' chala tha an Eaglais Shaor Chlèireach a chaidh a togail ann an 1829 a rèir dealbh le Tòmas Telford.

San dealbh seo de mhargaidh an èisg the a' Bh.Ph. Neilson o Oighreachd Cheann Loch Biorbhaidh, Mgr O'Hare, ceannaiche èisg à Inbhir Pheotharain, Seòras Moireasdan, fear-reic èisg, Uilleam Phimister ceannaiche èisg à Inbhir Dheòrsa, agus D.H. MacLeòid agus Seumas Ros, ceannaichean èisg à Ceann Loch Biorbhaidh.

Bha a’ chuid bu mhotha de bhàtaichean air an clàradh ann am puirt air a’ chosta an ear leithid Inbhir Cuilinn, Bucaidh agus Baile nan Dubhach. Bha a’ chaladh ann an Ceann Loch Biorbhaidh faisg air na sgìrean iasgaich agus mar sin bha na bàtaichean na bu lugha agus bha an t-iasg air a chur air tìr agus air a reic gach latha, Diluain gu Diardaoin. Tha an t-ainm ‘PULFORD’ air na bogsaichean èisg a’ sealltainn gur ann le companaidh a stèidhich Diùc Westminster an dèidh an Dàrna Cogadh a bha iad.

gnìomhachas iasgaich; eaglaisean

Jimmy Nairn & Son