Fasgadh maoim-sneachda, Rathad-iarainn Inbhir Pheofharain & an Eilein Sgitheanaich
GB1796_SINCLAIR_JOHNTHOMAS_09
Rathad-iarainn na Gàidhealtachd
rèile
còmhdhail
maoim-sneachda

Get Adobe Flash player

Chaidh Rathad-iarainn Inbhir Pheofharain agus an Eilein Sgitheanaich fhosgladh ann an 1870 ach cha deach e na b' fhaide na Port an t-Sròim air Loch Carrann. Bhiodh seachd bliadhna fichead eile ann mus ruigeadh e stad-crìche Chaol Loch Aillse. San earrainn seo, cluinnear Iain Tòmas (1914-1982), fear dhe na eachdraichean b' ainmeile ann am Breatainn, a' beachdachadh air am fasgadh maoim-sneachda air an loidhne aig cladach Loch Carrann, eadar Atadal agus Aird an Arbha. Chaidh a chlàradh air bòrd trèana shònraichte air turas gu Caol Loch Aillse ann an 1973.

This was one of the most difficult parts of the line to construct and also operate. A great operational hazard were the stones and rocks constantly falling down the mountainside. In recent years the railway and the county, in cooperation, built an avalanche shelter which we're just about to enter. This covers both the road, which is a new road of course, and the railway, and the falling rocks go right across the shelter into the water. On the 16th of November, 1969, there was a particularly bad fall which blocked the railway until the 16th of March in the following year. This was the reason why the avalanche shelter was constructed at this very vulnerable point. You'll notice, ladies and gentlemen, that the rock is netted; there's a steel net over the rock to prevent small rocks from coming down onto the road

ROS

Rathad-iarainn na Gàidhealtachd; rèile; còmhdhail; maoim-sneachda; claistinneach