Morair Chaladair aig Taisbeanadh Adhair Blàr Bhreatainn, An t-Sultain 1956
Ceann Lòsaidh
subhachas
cinn cinnidh
uaislean
Lord Cawdor at Kinloss Air Display, September 1956

Morair Chaladair, san deise dhubh agus an ad àrd, an làthair aig Taisbeanadh Adhair Blàr Bhreatainn ann an Ceann Lòsaidh, san t-Sultain 1956.

B' e Iarla Chaladair à Caisteal Mhàrtainn ann an Siorrachd Phembroke an tiotal a chaidh a thoirt dhan mhoraireachd a chaidh a chruthachadh ann an 1827 dhan Iain caimbeul, 2na Baran Chaladair. Bha a' mheur seo de Chlann Chaimbeul de shliochd Shir Iain Caimbeul, an treas mac aig 2na Iarla Earra-Ghàidheal, Gilleasbaig Caimbeul. Tha an cathair sinnsireil aig Caisteal Chaladair ann an Siorrachd Inbhir Nàrann.

B' e Blàr Bhreatainn an t-ainm, a chaidh a chur às leth Winston Churchill bho thùs, a bh' air a thoirt don ionnsaigh adhair sheasmhach a rinn na Gearmailtich an aghaidh Breatainn agus a feachdan adhair. B' e neo-chomas nan Gearmailteach ceannas fhaighinn san adhair aon de am prìomh dhuilgheadasan air an slighe gus an cogadh a chall.

Dh'fhosgail RAF Ceann Lòsaidh ann an 1939 ann am Bàgh Inbhir Èireann, air Linne Mhoireibh. B' e an campa dachaigh an loidhne Nimros MR2, gus an deach am prògram a stad anns an Dùbhlachd 2009. Chaidh a chur An cèill san Dàmhair 2010 gun deigheadh an campa a chur air clhuaineas mar phàirt de Lèirmheas Dìon agus Tèarainteachd Ro-innleachdail.

MOIREIBH

galathan; subhachas; cinn cinnidh; uaislean