Caisteal Steòrnabhaigh
PAN_CASTLE

ROS: Steòrnabhagh

caistealan; togalaichean; gàraidhean; colaistean; sgoiltean; ospadail

J Nairn

Jimmy Nairn & Son

Tha Caisteal Steòrnabhaigh (no Caisteal Leòdhais) air taobh siar cidhe Steòrnabhaigh. Thog Seumas MacMhathain, o Chompanaidh Jardine MhacMhathain, an caisteal an dèidh dha eilean Leòdhais a cheannach ann an 1844. Bha MacMhathain air mòran airgid a dhèanamh o mhalairt a' chadalain, no opium, anns na 1830an is chleachd e an t-airgead a' thoirt talamh is lusan a Leòdhas a chum gàradh a' chaisteil a chruthachadh.<br /> <br /> Cheannaich Morair Leverhulme an t-eilean is an caisteal ann an 1918. Thug e an caisteal don t-sluagh ann an 1923 is bha e fo smachd Urras Steòrnabhaigh. Chaidh a chleachdadh mar ospadal nèibhi san Dara Cogadh.<br /> <br /> 'S ann ann an Caisteal Steòrnabhaigh a bha Colaiste a' Chaisteil an toiseach nuair a dh'fhosgail i ann an 1953. Anns na 1970an chaidh a' cholaiste gu togalach ùr faisg air a' chaisteal. Bha an caisteal air a chleachdadh mar Sgoil a' Chaisteil gu 1988, nuair a fhuaradh gun robh rudan cearr air an togalach. Tha e air a bhith falamh o 1997 <br /> <br /> <br /> Faodar an dealbh seo a cheannach.<br /> Airson tuilleadh fiosrachaidh mu cheannach is prìsean, cuir post-d gu: <a href="mailto: photographic.archive@highlifehighland.com">Highland Photographic Archive</a>