Tilgeil a' Chabair aig na Geamachan
David Whyte Studio
cruinneachaidhean
spòrs
cabair' tilgeil a' chabair
Caber Toss at Highland Games

Fear a' tilgeil a' chabair aig na Geamachan Gàidhealach aig Pàirc na Coinneimh a Tuath an Inbhir Nis. 'S e stoc craoibhe a th' ann an cabar. Mar as trice tha mu 150 punnd de chuideam annta agus tha iad mu 18tr ann am faid. Tha an co-fharpaiseach a' togail a' chabair bhon bhonn agus feumaidh e car a chur ris bho cheann gu ceann agus cho dìreach 's as urrainn dha.

Chaidh Comann na Coinneimh a Tuath a chur air bhonn an 1788 gus tachartasan sòisealta leithid dannsaichean, sealgaireachd is co-fharpaisean pìobaireachd a chur air dòigh. Ann an 1822 chuidich an Comann a' chiad turas a bha Geamannan Gàidhealach ann an Inbhir Nis. Ann an 1835 rinneadh fèill spòrs is geamannan ann an Dabhach Phùir agus dà bhliadhna às dèidh sin ghluais iad dhan Longman agus chaidh na geamachan am fosgladh dhan mhòr-shluagh. Ann an 1864 dh'fhosgaileadh a' phàirc aca fhèin, Pàirc na Coinneimh a Tuath ann an Inbhir Nis agus chaidh na geamachan an cumail an sin fad 70 bliadhnaichean. Chaidh an dealbh seo a thogail sna 1920an.

Geamachan Gàidhealach; cruinneachaidhean; spòrs; cabair' tilgeil a' chabair

David Whyte Collection, Highland Photographic Archive