Stòr CeòlCuimhne - Tha Uilleam MacAoidh a' taghadh "Grannies Heilan' Ha
PC_ACG_MMS_21
An Comunn Gàidhealach
ceòl
òrain
MusicMemory Store - Willie Mackay chooses "Grannies Heilan' Hame"

Rugadh Uilleam ann am baile Eurabol ann an 1948. Bha e a' frithealadh Bun-soil Euraboil agus an uair sin chaidh e do Sgoil Theicneolach Chataibh (Tech) ann an Goillspidh, bho 1960 gu 1964. Bha e ag obair aig Embo Mains agus Tuathanachasan Sgiobail mus deach e gu Colaiste Àiteachais Chraibstone ann an Obar Dheathain ann an 1966. Rinn e cùrsa choitcheann 1 bliadhna ann an Àiteachas an sin agus dh'fhuirich e aig an Tuathanachas deuchainn chun an Dùbhlachd 1969, gus an deach e gu Seirbheis Briodaidh A.I. Chruidh aig Bòrd Margaidheachd a' Bhainne san Fhaoilleach 1970 gus obrachadh mar neach-sìolachaidh chruidh, a' gabhail a-steach sgìre mhòr tuathanachais agus croitearachd bho Inbhir Ùige gu Tunga gu Bun Ilidh agus suas air ais gu Taigh Iain Ghròt a' siubhal 45,000 mìle gach bliadhna. Dh'fhàs daoine eòlach air mar 'A.I. Willie' thar nam bliadhnachan, agus choisinn e M.B.E ann an 2004 agus a-nis, mar a tha sibh a' leughadh seo, tha e a' comharrachadh a chiad 40 bliadhna de A.I ann an Gallaibh. Chaidh e an sàs ann am Meur Ghallaibh de ENABLE a tha air a ruith gu saor-thoileach dha inbhich le ciorram ionnsachaidh ann an 1994 tro a bhean airson 10 bliadhna, Glynis. Tha a-nis sa chathair anns a' meur ionadail agus 's i Glynis rùnaire nan geàrr-chunntas. Thàinig e gu bhith na Chomhairleiche Gàidhealach Landward sa Chèitean 2007 agus tha e an sàs ann an labhairt poblach, cuirmean, Cèilidhean, consairtean, galathan, suipearan Burns (rud sam bith!) agus chan eil e air sùil a thoirt air ais. Tha e ag ràdh gur e a dhìomhaireachd, a bhean Glynis, a tha air leth taiceil anns a h-uile rud anns a bheil e an sàs leis a' choimhearsnachd ionadail.

Dealbh camara: Aig àm subhachais, le mar a bhiodh dùil, Glynis.

"Nuair a chluinneas mi "Grannies Heilan Hame" tha mo chuimhne a' tionndadh sa mhionaid gu làithean m' òige ann an baile beag Èuraboll agus a' cluiche mu "Grannies". Cha robh a bhun-sgoil ach beagan shlatan bho "Grannies", an tràigh, an cidhe - iad uile cho faisg air a chèile agus gach aon dhiubh am fianais "Grannies".

Bidh na facail san òran ainmeil seo, "Where we played as laddies a long time ago and it seems it was just yesterday" a' toirt dhachaigh thugam a h-uile seòrsa cuimhneachan air fàs suas an Èuraboll. Anns na 60an nam dheugaire b' e a' chiad obair a bh' agam - aig a' phumpa peatroil an "Grannies" agus tha cuimhne agam air a' chiad carabhan a tharraing tractar chun an làraich a tha an-diugh na ghnìomhachas mòr soirbheachail turasachd fad na bliadhna.

Tha na facail "Neath the shadow of Ben Bhraggie" a' toirt nam chuimhne na ceithir bliadhna a chur mi seachad sa "Tech" an Goillspidh - gu cìnnteach fo sgàile cnoc àrd 1,200 troigh, far am biomaid a' ruith thar na mòintich agus a' cluiche ball-coise air an raon-cluiche fodha. "Where the Heather Bells are Blooming" - bheir na facail sin a-steach orm smuaintean.

"Just outside Grannies door" - seadh, ma dh' ionnsaich mise càil riamh mu aoigheachd agus fàilt is furan a chur air duine, thàinig e bho fhacail an òrain is bho bhaile-beag Èuraboll far an d'fhuair mi m' àrach.
Is e an t-aithreachas as motha a th' orm nach do dh' ionnsaich mi Gàidhlig bho mhuinntir an àite san àm ( b' e bhith cluiche ball-coise san t-sràid bu tarraingiche).

Tha mi a cur fàilt air A' Mhòd gu Gallaibh agus tha mi an dòchas tadhal air nas urrainn dhomh de thachartasan fad na seachdain."

ceòl; òrain

MusicMemory Store