Sgrùdadh Ailtireachd Inbhir Nis: Leabharlann Poblach Inbhir Nis
PC_ARCHITECTURALAUDIT_038
togalaicchean poblach
teagaisg
acadaimigeach
Architectural Audit of Inverness: Inverness Public Library

Suidhichte aig Pàirce Farralainn aig mullach Sràid Mairead, chaidh an Leabharlann Poblach a dhealbhachadh le Uilleam MacDhonnchaidh. Ann an stoidhle an Ath-bheothachaidh Ghreugaich le portico le pedimentean sa mheadhan agus blàthan-fhleasg na h-Ìompaireachd air an Dealbh shnaighte. B' e Sgoil an Dr Bell a bh' ann bho thùs, aon de ghrunnan ann an Buirgh Alba a chaidh a thogail o thiomnadh an Dotair Anndra Bell. Dh'innlich e Siostam Foghlaim Madras far an robh am Maighstir a' teagaisg na sgoilearan a b' adhartaiche. Bha iad sin a' teagaisg an fheadhainn nach robh cho adhartach agus bha iad sin an uair sin a' teagaisg an ath fheadhainn nach robh cho adhartach agus bha an teagaisg air a chuir air adhart chun an fheadhainn nach robh adhartach. An n an 1840, chladhaich luchd-obrach air an togalach naoi cnàimhnich aig doimhne 60cm. Thathas den bheachd gun deach am marbhadh nuair a chaidh ionnsaigh a thoirt air seann sonnach a' bhaile. Sguir an togalach a bhith na sgoil ann an 1937. Chaidh a dhèanamh na Leabharlann Poblach ann an 1980. Bha Sgoil Ath-leasachaidh Inbhir Nis no an 'Sgoil Luideach' le Alasdair Ros (1858), a chaidh a leagail anns na 1950an air cùlaibh an togalaich seo. Bha Eaglais An t-Secession air taobh a deas Sràid Mairead gus an deach Eaglais an Naomh Moire a thogail air Sràid Hunndaidh ann an 1839.

leabharlannan; togalaicchean poblach; teagaisg; acadaimigeach

Inverness Civic Trust: Architectural Audit