Clobhsa nan Iasgair (Caol-shràid Mhòr), Cromba
PC_CAMPBELLROSS_17
Campbell Ross
coimhearsnachdan iasgaich
taighean-tughaidh
Fisher Close (Big Vennel), Cromarty

Dealbh-camara de Chlobhsa nan Iasgair (Caol-shràid Mhòr) ann an Cromba. Tha Raibeart 'Boax' Hossack na sheasamh air taobh a-muigh a thaighe ri aghaidh an deilbh gu clì. Tha putan air gach taobha den doras agus air a chùlaibh tha iasg ga thiormachadh air 'speet' (slat bhiorach). Tha mullaichean nan taighean an dà chuid le tughadh agus sglèat gun phàtran sònraichte sam bith - uaireannan tha tughadh air na taighean as motha agus tha sglèat air na bothain as lugha.

Bha coimhearsnachd iasgaich ann an Cromba co-dhiù cho fada air ais ris an t-seachdamh linn deug agus dh'fhaodadh e bhith fiù 's na tràithe na sin. Bha na daoine eadar-dhealaichte bhon chòrr den bhaile agus bha an cleachdaidhean agus an dualchainnt fhèin aca.

Bha na bàtaichean iasgaich buailteach a bhith beag agus b' urrainn dha na fir iasgach faisg air an dachaigh. Bha na boireannaich a' cur a' bhiathaidh air dòigh agus ga chur air dubhain an lìn bhig. Bha iad fiù 's a' giulan nam fear a-mach chun nam bàtaichean, gus an tòisicheadh iad an latha le casan tioram, agus bha iad a' toirt an èisg gu tìr bho na bàtaichean ann am basgaidean.

Tha seo bho sreath de dhealbhan-camara de Chromba agus a' bhaile iasgaich air an togail mu 1910 le Uilleam Iain Mac a' Ghobhainn. Bhuineadh Mac a' Ghobhainn dha Cromba agus mar sin bha e eòlach air a chuspairean. Air an adhbhar sin chan eil na dealbhan cho mì-nàdarrach ri feadhainn eile bhon aon àm

ROS: Crombaidh

coimhearsnachdan iasgaich; taighean-tughaidh