Clàr Anndra de Mhoireibh, Abhach
PC_DONALD_AVOCHPLAQUE
ROS: Abhach
Janine Donald
Janine Donald
Andrew de Moray Plaque, Avoch

'S ann mar chuimhne air an 'Ar-a-mach a Tuath' agus togail na brataich le Anndra de Mhoireibh aig Cnoc Ormond an Abhach a tha an clàr seo.

'S e duine cudromach a bh' ann an Anndra ann an Cogaidhean Saorsa Alba an aghaidh Shasainn anmoch san 13mh linn. 'S ann le theaghlach, a bha Sasannach-Nòrmanach, a bha Caisteal Abhaich, no Caisteal Ormond, aig Abhach air an Eilean Dubh. Cha deach le na h-Albannaich aig Blàr Dhùn Bhàir ann an 1296, agus às a dhèidh chaidh De Moray a thoirt na phrìosanach. Ach a' bhliadhna às dèidh sin fhuair e às agus thog e a bhratach aig Abhach gus na feachdan aige a chruinneachadh. Mheàrrs an t-arm aige dhan deas a dhol còmhla ri feachdan Uilleim Uallas agus chaidh leotha còmhla aig Blàr Drochaid Shruighlea an aghaidh nan Sasannach. Ach chaidh Anndra a leòn gu dona agus bhàsaich e beagan às dèidh siud. Mus do bhàsaich e, ge-tà, sgrìobh e litir còmhla ri Ualas gu luchd-marsanta Lübeck and Hamburg a' toirt cuireadh dhaibh slighean marsantachd Alba fhosgladh air ais. Tha an litir seo, a thàinig o Haddington an 11 Dàmhair 1297, fhathast ri a faicinn agus chaidh a cur air ais a dh'Alba o Lübeck barrachd air aon turas gus an gabh a faicinn treis ann an taisbeanaidhean

ROS: Abhach

Janine Donald