Mullach eireachdail, Cathair-eaglais na Cananaich
PC_DONALD_FORTROSE02
cathair-eaglaisean
mullaich
cuimhneachain
Vaulted Ceiling, Fortrose Cathedral

Chaidh Cathair-eaglais na Cananaich a stèidheachadh leis an Easbaig Raibeart anns an 13mh linn an dèidh Easbaigean Rois a ghluasad an seo à Ros Maircnidh. Stad an togail tro na Cogaidhean Saorsa agus thòisich e a-rithist anmoch anns a' 14mh linn. Bha e air dhol air ais gu mòr an dèidh an Ath-Leasachaidh agus dh'fhalbh arm Oliver Cromwell le tòrr den chlach-ghainmhich a dh'Inbhir Nis gus an dùn aige a thogail. Dh'fhalbh muinntir a' bhaile leis a' chòrr gus na taighean aca a thogail.

Chan eil air fhàgail ach taobh a deas na h-eaglais agus an naomh-chiste a tha faisg air làimh den taigh-chaibideil. Tha trì uaighean le airdse anns na trannsaichean: Euphemia, Ban-Iarla Rois a b' fheudar Alexander Stiùbhart à Bàideanach a phòsadh; Easbaig Raibeart Cairncross a chaochail ann an 1545; agus an t-Easbaig Iain Friseal a chaochail ann an 1507. Tha mòran leacan marmoir anns a' Chathair-eaglais a bhios a' comharrachadh buill teaghlach MhicChoinnich agus cuimhneachain a chaidh a thogail timcheall air 1800 do Mhorair Alexander MacCoinnich A' Chùil

ROS: Ros Mhaircnidh

cathair-eaglaisean; mullaich; cuimhneachain