Iain Friseal, Gobha Inbhir Nis (18 de 39)
GB1796_SINCLAIR_SILVERSMITH_18
luchd-ciùird
obair meatailt
gobhaichean-airgid
solldraigeadh

Get Adobe Flash player

Dh' ionnsaich Iain Friseal, Gobha Airgid Inbhir Nis, a chiùird anns na 1930an aig Medlock and Craik, seudairean agus luchd-dèanamh uaireadairean aig 6 Sràid na Drochaid, Inbhir Nis. An dèidh làimhe, bha togalaichean aig a' chompanaidh ann an Exchange Place agus Geata na Bànrigh.

Anns an earrann chlaistinn seo bho na 1970an, tha Mgr. Friseal a' cuimhneachadh air cuid dhe na h-innealan ann an àite obrach a' ghobha airgid. Tha an dealbh seo, a chaidh a thoirt le Taigh-tasgaidh agus Gaileiridh Ealain Inbhir Nis (IMAG), a' sealltainn fear de na h-earrannan aig Iain Friseal - bràiste Clann Fhriseil leis an t-suaicheantas 'Je suis prest' (Tha mi deiseil).

'You had peg-leg vices which you could put stakes into, you know, if you were wanting to beat anything out. Sometimes if you wanted to repair anything you would have to use a thing like that. You know, if you got a large cup in with dents on the bottom of the bowl well, you had to get into that with a high stake. You could put that on the peg-leg vice and beat it out. You could use it for very often difficult filing jobs where you'd a big job and you'd do a bit of filing round about, and cleaning up and so forth. You also had a lot of, what they call skillets which were actual steel moulds, and they turned out a bar almost like a thin piece of chocolate, you know, perhaps about four inches by two and about a tenth of an inch thick and you used them when you were making solder'

1970an

seudraidh; seudan; neach-ceàirde; luchd-ciùird; obair meatailt; gobhaichean-airgid; solldraigeadh; claistinneach

Bill Sinclair Audio: John Fraser, Silversmith