An t-Eilean Sgitheanach bho Earradal a Tuath
PC_GHENDRY_032
George Hendry
sealladh na tìre
costaichean
Isle of Skye from North Erradale

Chithear anns an dealbh seo sealladh de chosta an ear-thuath an Eilein Sgitheanaich, mar a chithear bho Earradal a Tuath, Taobh Siar Rois e. Tha Earradal a Tuath mu 6 mìle gu tuath air am B8021 a' falbh bhon a' choimhearsnachd iasgaich chroitearachd de Gheàrrloch. Is e na shuidhe am measg an cuid dhe seallaidhean as creagach a lorgas anns a' cheann a tuath, tha e cuideachd nas lugha na dà mhìle air falbh bho thè dhe na tràighean as àile a gheibhear anns an sgìre, Sannda Mhòr.

B' e coimhearsnachd de chlachan beaga sgapte a bh' ann an Geàrrloch uaireigin. Mas deach an rathad a chuir air dòigh ann an 1843 ('s e siud an A832 an-diugh) cha mhòr gum faighear ann ach taobh na mara dheth. Nuair a chaidh i a fhosgladh a-mach, dh'fhàs an sgìre gu math tarraingeach dha luchd-turais linn Bhioctoria is iad a' lorg blas milis dhen a' Ghàidhealtachd. Fhuair am baile soirbheas mòr an dèidh do Bhanrigh Bhioctoria tadhal air an àite an 1877. Dh'fhuirich i ann an Taigh-òsta Loch Ma-Ruibhe is i a' gabhail cuairt tron ' sgìre.

Tha am baile a' toirt bith-beò do dhaoine chun an là an-diugh tron a' cheangal a th' aige ris a' mhuir, gu sònraichte le iasgach ghiomach, chrùbagan agus mhaorach. Tha turasachd fhathast na ghnìomhachas mòr dhan a' bhaile, ged a tha luchd-turais an-diugh nas motha airson a dhol a-mach chun nam beanntan agus gu costa garbh na sgìre, seach a bhith a' snàmh mu thè dhe na tràighean a gheibhear anns an sgìre air neo sealg fhiadh air a' mhonadh, mar a chleachd muinntir linn Bhioctoria romhpa

ROS: Geàrrloch

sealladh na tìre; costaichean