Ulapul
PC_GHENDRY_048
George Hendry
sealladh na tìre
costaichean
Ullapool

Chithear anns an dealbh-chamara seo sealladh coimhead suas Loch a' Bhraoin, gun ear-thuath gu coimhearsnachd chudromach Ulapuil ri taobh na mara, Ros an Iar. ged nach eil ach 1,300 a' a' gabhail còmhnaidh sa bhaile bheag seo, tha e fhathast na baile-cudromach dhan a' chost an iar, gu tuath air Caol Loch Aillse.

Thogadh Ulapul bho thùs ann an 1788 le Comann Iasgach Bhreatainn ach feum a dhèanamh às a' phailteas de sgadain sa sgìre. Chaidh an cala a dhealbhachadh leis an innleadair iomraiteach Albannach, Tòmas Telford, agus 's e cridhe cultarail agus eaconamach na coimhnearsnachd gus an an-diugh.

Tha iasgach a' dol fhathast ach aig ìre nas lugha. 'S i turasachd a-nis prìomh theachd-a-steach a' bhaile. Tha turasan-bàta a' fàgail a' chalaidh gu minig ach am faic daoine ròin agus leumadairean-mara an àite agus am bàt'-aiseig a-null a Steòrnabhagh, Eilean Leòdhais, cuideachd a' falbh bhon a' bhaile. Tha a' choimhearsnachd na cridhe de cheòl ceilteach agus traidiseanta agus tha iomadach fèis ann air feadh na bliadhna, is Fèis Rois nam measg

Ulapul

ROS: Loch Bhraoin