'Sandy the Carrier' agus a nigheanan, Blàr na Maigh an Ear, Gleann Urchad
PC_GLENURQUHART_DUNCANMACDONALD_007
Blàr na Maigh an Ear
INBHIR NIS: Urchadan 's Gleann Moireasdan
Glenurquhart Heritage Group
KEYWORDS
cartair, luchd-tarraing, taigh-chon, cartairean, luchd ciùird, teaghlach, teaghlaichean, MacDhòmhnaill
'Sandy the Carrier' and his daughters, East Lewiston, Glenurquhart

San dealbh-chamara seo chithear fear-cairte ('carrier' ann an cànan Albannach) leis an ainm Alasdair MacDòmhnaill, agus dithis dhe nigheanan còmhla ris. Tha feusag air an neach-tarraing, rud a bha cumanta mus deach an lann-ràsair neo-sheasmhach innleachadh. Tha leabaidh connlaich anns an t-seann bharaille aig cliathaich na dealbh, oir is e taigh a' choin (air fhaicinn air cùlaibh cas a' chartair).

Air aithneachadh mar 'Sandy the Carrier', rugadh Alasdair MacDhòmhnaill mu 1846 ann an Urchardan, agus b' e mac a' chroiteir Iain MacDhòmhnaill agus a bhean Anna Pheutain. Ann an 1876 phòs Sandaidh Mairead Sìne NicCoinnich. Dh'fhuirich iad ann an Taobh na Coilltidh fad am beatha, a' togail theaghlach de naoidhnear. Bhàsaich Mairead ann an 1928 agus bhàsaich e-fhèin ann an 1932.

B' e 'n dachaigh aig teaghlach MhicCoinnich a bh' ann an Taobh na Coilltidh bho 1800 nuair a ghluais an teaghlach ann o Chill' Chuimein. B' e nighean Uilleim MhicCoinnich, fear a bha na shaor agus na neach-togail fuinn, a bh' ann am Mairead Sìne NicCoinnich. B' e saor, clàrc an t-seisein agus fear de 'Fir Ghleann Urchadain' (fir de shàr-chreideamh) a bh' ann an Uilleam MacCoinnich (mu 1764-1837), athair Uilleim.

Mus tàinig còmhdhail motair gu bhith àbhaisteach, bha cairtean gan cleachdadh gu minig airson bathar a ghiùlan air an tuath ann an Alba. Bhon tha oirthìr ao-domhainn ann am baile Ghleann Urchadain agus an cidhe ceudan shlatan a-mach às a' bhaile, b' e prìomh obair an neach-tarraing bathar a ghiùlan à soithichean aig a' chidhe. Mus do dh'fhàs motairean peatrail cumanta mar mhodh giùlain b' e an Loch a' phrìomh shlighe airson bathar a ghiùlan.

Glenurquhart Heritage Group (photographs)