An Green
PC_GLENURQUHART_HERITAGEGROUP_005
pàirc
delta
ailtireachd bailteach
The Green

Is e seo dealbh dhen phàirt de Dhruim na Drochaid ris an canar an Green. Thòisich Baile Ghleann Urchadain far an coinnich Abhainn na Ruighe ris an Loch. Is e Druim na Drochaid a th' aca air air sàilleabh na drochaid thar Abhainn an Ruighe. Is ged nach fhaicear an abhainn anns an dealbh seo, tha i eadar an Green agus a' bheinn leis an taigh-òsta oirre. Chaidh an taigh-òsta seo a thogail air làrach taigh-seinnse bhon 18mh linn. An dèidh ath-leasachadh sna 1860an (nuair a chaidh tùr a chur ris) agus anns na 1880an, ghabh daoine eile sealbh air is chaidh e chleachdach mar ionad-tadhail.

Bhiodh an Green na làrach dha fèill a' chruidh, is bha e bho chionn ghoirid na phàirc. Chithear Taigh-òsta Dhruim na Drochaid air a ' chùl. Bha an 'Green' an teis meadhan Dhruim na Drochaid, is chleachd e a bhith na phàirc. Tha nise iomadh taigh-bìdh, oifis a' phuist is stad-bus san àite. The ionad turasachd cuideachd glè fhaisg air far an deach an dealbh seo a thogail.

Is e Balcraggan ainm na beinne os chionn a' bhaile, agus e nis bho bhuaidh mhòr Ionad-tadhail Loch Nis

Is ged nach eil mòran anns an dealbh ga eadar-dhealachadh bho na dealbhan bho na deicheadan roimhe, tha càraichean ùra ann, agus a' phàirc air a leasachadh. Beag is beag bha strì ann gus Breatainn nas cothromaiche a chruthachadh, is chaidh barrachd raoin bhailteach a thogail air sgàth seo.

Is ann leis an teaghlach Grannd a bha an togalach dà-urlarach is e na bhùth-saorsainneachd a bharrachd air a bhith na àite-cruinneachaidh dha fir a' bhaile. Bhathas a' cumail sàbh-cruinn, paireafain is pàirtean-chàraidh shìos an staidhre. Bha a' bhùth-obrach shuas an staidhre, agus 's ann an seo a chaidh a' chuid bu mhotha dhen obair-dealbhachaidh is obair-chiùird a dhèanamh.

Chaidh togalaichean ainmeil leithid oifis puist Ghleann Urchadain, Talla a' Bhlàir Bhig, Eaglais Chille Mhàrtainn is Taigh Phalmaley uile uidheamachadh le na saoir Ghranndach.

An ath dhoras dhan t-saor bha bùth-bhuidseir air a ruith le fear Seoc Grannd, mac an t-saoir. Bha crodh gam marbhadh ann am Blàr na Màigh, ach bhathas a' marbhadh mhuc san àite seo fhèin.

Chaidh bùth a' bhùidseir is bùth an t-saoir a losgadh gu talamh anns an dara cogadh, ach chaidh an togail a-rithist

An Green

Baile a' Chreagain; pàirc; delta; ailtireachd bailteach