Talla a' Bhlàr Bhig
PC_GLENURQUHART_HERITAGEGROUP_007
togalach
tallachan
coimhearsnachdan
Blairbeg Hall

Chaidh Talla a' Bhlàir Bhig a thogail an 1906. Chaidh a thogail le taic fhialaidh bho fhear Bradley Martin, neach-tionnsgail Ameireaganach air an robh meas mòr aig muinntir Ghleann Urchadain is cho bàigheil agus a bha e. A rèir beul-aithris, nuair a chaidh iarraidh air tiodhlac a thoirt seachad, thuirt e ri muinntir a' bhaile airgead a thogail airson an togalaich. Nuair a thog iad an t-airgead, thuirt e gun deigheadh an t-airgead seo a chosg air cumail suas an togalaich, is gum pàigheadh esan airson togail an talla fhèin.

Tha an t-àite fhathast na thogalach cudromach dha coimhearsnachd Ghleann Urchadain. Thathas air a bhith ga chleachdach mar àite airson thachartasan spòrs is caitheamh-tìde sòisealta fad còrr is ceud bliadhna bhon a chaidh a thogail is tha e fhathast an làmhan coimhearsnachd Dhruim na Drochaid. Tha tòrr bhailtean air na tallaichean aca a reic ris a' chomhairle, agus ged a tha muinntir Ghleann Urchadain air bheachdachadh air an seo, rinn iad co-dhùnadh a chumail.

Chaidh an talla a thogail gus 300 daoine a ghabhail. 'S ged shaoileadh neach gun robh tòrr an seo, 's ann a bha seo aig àm nuair a bha h-uile duine airson pàirt a ghabhail an tachartasan na coimhearsnachd

Talla a' Bhlàr Bhig

clachaireachd; togalach; tallachan; coimhearsnachdan