Baile Mhuilin bho Thaobh Siar Ghleann Urchadain
PC_GLENURQUHART_HERITAGEGROUP_035
teicneòlas
coirce
min-choirce
Milton from West Glenurquhart

Chithear Baile Mhuilinn, is e na phàirt de sgìre Ghleann Urchadain anns an dealbh seo. Lorgadh tobhta de chàrn seomarach os cionn an àite seo, a' sealltainn gu bheil daoine air a bhith fuireach ann fad linntean.

Ri aghaidh an deilbh chithear Carrachan anns am bhiodh muileann na mine (ri taobh nan critheann). B' e seo cridhe Bhaile Mhuilinn agus bhiodh e toirt gu cinneas biadh lauchmhor. Shios an rathad sa phàirt ìosal dhen bhaile bhon tàinig an t-ainm Baile a' Mhuilinn. Bha Muilinn a' Bhobain na pàirt mhòr de bheatha an seo, b' ann às seo a thigeadh clò ainmeil Ghleann Urchadain.

Bha dàimh eadar na togalaich is Gleann Urchadain a bha cur feum air gach taobh dhen càirdeas. B' iad muinntir an àite a bhiodh gan obrachadh is gan cumail suas, ach às an aonais bhiodh cùisean air a bhith duilich dha na daoine. Thogadh iad aig deireadh an 19mh linn fo stiùir Shir Seumas Grannd à Seafield. B' e pàirt dhen adhbhar airson seo gum faca e ro làimh duilgheadasan san t-siostam eaconamach ùr a bhiodh ann buair a chuireadh às dha fiùdalachd. Mar a dh'fhàg muinntir na h-Alba na sgìrean dùthchail airson nam bailtean, bha fàs biadh airson bhailtean gu bhith na phrìomhachas agus thàinig na tuathanais mhòra chaorach a-steach an àite an t-seann shiostaim le goirtean beaga nan cosannach-dùthcha.

Chuidich Seumas Grannd leasachadh Ghleann Urchadain mar sgìre saothrachaidh cho math ri croitearachd. Chùm sia muilnean Bhaile Mhuilinn a' dol, muilnean a bhiodh ag obair le mil a bharrachd air clò. Airson greiseag bha cuideachd muileann lìon-aodaich ann ged nach do shoirbhich leis.

Chithear anns an dealbh seo Baile Mhuilinn bho Ghleann Urchadain. Rè linn Eideird, bhathas a' cur barrachd cudrom air planadh cathaireach. Chan àbhaist dhan critheann fàs mar ghnè dualchasach anns a' phìos seo de dh'Alba, ach chaidh am fàs gu tric

1920an

rathaidean; muilnean; factaraidhean; breabadair; bobanan; clò; saothrachadh; teicneòlas; coirce; min-choirce

Glenurquhart Heritage Group (photographs)