Blàr na Maigh bhon Drochaid Bòrlum
PC_GLENURQUHART_HERITAGEGROUP_036
Druim na Drochaid
Loch Nis
craobhan
Lewiston from Borlum Bridge

Thogadh Gleann Urchadain air cladach Loch Nis, leis gun robh an t-àite rèidh is faisg air tuathanais. Chaidh an dealbh seo a thogail san sgìre ris an canar Bòrlum (tè dhe na beanntan torrach) ach chithear ann baile saothrachaidh Bhlàr na Maigh. Bha Blàr na Maigh gu mòr na bhaile saothrachaidh, is Bòrlum na làrach airson tarmachadh eich.

Aig aon àm bhiodh croitearan a' còmhnaidh air na cnuic os cionn a' bhaile.

Chaidh Blàr na Màigh a thogail le Sir Seumas Grannd, is e air ainmeachadh air a mhac an 1767. Chaidh a thogail leis gum faca e ro làimh duilgheadasan ann an siostam eaconamach ùr nuair a chaidh fiùdalachd à bith. Mar a bha muinntir na h-Alba fàs nas cruinnichte, 's ann a bha buain airson biadh dha na bailtean a' dol am meud an cudthrom, agus le seo chaidh goirtean beaga nan cosannach-dùthcha a bhriseadh airson nan tuathanas chaorach.

Thug Sir Seumas Grannd taic seachad le bhith leasachadh Ghleann Urchadain mar sgìre saothrachaidh cho math ri sgìre croitearachd. Bha Baile a' Mhuilinn an eismeil nan sia muilnean. 'S math dh'fhaodte nach robh Gleann Urchadain buileach freagarrach airson an dòigh ùr tuathanais le fraoch tiugh a' fàs air a' gharbhlaich, agus cha robh na bha siud de rùm ann airson ionaltradh. B' e 'Good Sir James' a chanadh iad ris le cho faicsinneach is cho fialaidh 's a bha e

taighean; drochaid; Druim na Drochaid; Loch Nis; craobhan

Glenurquhart Heritage Group (photographs)