Loch Miachdlaidh
PC_GLENURQUHART_JANBELL_MAPS_005_001
easbaigeach
taigh-teachdaire
sealg
feòil-seilg

Anmoch san 19mh linn, bha na h-uachdarain nas buailtich air a bhith a' dèanamh chur-seachadan a-muigh. Gabhaidh a' bhuaidh aig seo air Gleann Urchardain fhaicinn sa mhap seo far am faicear togalach den ainm Lakefield House ann am meadhan na coille. 'S e ainm inntinneach a tha seo leis mar a tha e dèant' à dà fhacal Beurla fhad 's a tha cha mhòr a h-uile h-ainm-àite timcheall agus ainm Gàidhlig air. Cha mhòr nach b' e am Beurla a-nis a bh' aig na h-uachdaran gu lèir.

Faisg air Lakefield house tha taigh ministeir no 'parsonage' ann. 'S e 'mansa' mar is àbhaist a chanar ri dachaigh ministeir eaglais na h-Alba. Bhiodh 'Parsonage' air a chleachdadh na bu trice le clèir nan Eaglaisean Sasannach no Easbaigeach. Tha seo a' sealltainn a h-uile coltas gu robh freumhan Sasannach aig teanant Lakefield House.

Tha cuideachd taigh-samhraidh agus taigh-coin ann air a' bhruaich mu choinneamh. San 19mh linn bha a' Ghàidhealtachd air fàs mòr aig na h-uachdarain, a bhiodh a' tighinn a shealg agus a dh'iasgach san sgìre. Bha fiù 's seòrsa cù air tighinn à Gleann Urchardain, cù a bha leth rathad eadar gadhar agus cu-chaorach. Ach mar a thàinig na gunnaichean a-staigh, cha robh na coin mhòra cho cudromach tuilleadh ann an sealgaireachd

Loch Miachdlaidh

eòlas cànain; leasachadh cànain; easbaigeach; taigh-teachdaire; sealg; feòil-seilg