Cuimhneachain neach-taisbeanaidh - 'Kicking Donkey'
GB1796_SINCLAIR_WILLHAY_11
fèilltean-spòrs
pupaidean
fèilltean phupaidean
raointean fèille

Get Adobe Flash player

B'e neach-taisbeanaidh às a'cheann a tuath agus pupaidear Punch agus Judy a bh'ann an Uilleam Hay. Bha e bho theaghlach fhèistearan siubhail; thòisich a shìn-seanair, Iain Moireasdan, ann an soirceas Pindar nuair a bha an soirceas air chuairt ann an Cataibh agus bhiodh a sheanair, Uilleam Donnchadh Moireasdan, agus bràthair athar, Donnchadh Moireasadan, a'taisbeanadh chuirmean-cluiche Punch agus Judy ann an Inbhir Nis agus mu chuairt. Bha na Moireasdanaich ainmeil cuideachd airson an sgilean a thaobh a bhith a'seatadh chnàmhan.

Anns an earrann èisteachd seo, tha Uilleam a'bruidhinn mu dheidhinn aon de na cuirmean-cluiche beaga 'An t-Asal Breabaidh'.

An then we had the 'Kickin Dunkey'. Well, that was a donkey, a shape of a donkey, cut out on a big board, nearly the same size as the donkey. Now the head an the body was all one but the front legs was separate. Now, ye bolted them on, on a hinge type onto the body, an you bolted them into the deck on a platform or anything ye had. Now that meant that that body could come up an down on the hinge. Now the back legs was also on a hinge but ye didn't anchor them, ye see? Now, ye bored a hole in the centre of the donkey, the wooden donkey, ye see? An you had a hinge onto the front, an ye had a big round plug onto this hinge. Well, when you pulled this hinge up an stuck it in the hole, the donkey stayed rigid. So ye got everybody to have a belt at this plug with a ball, but as soon as ye knocked the plug out - wheeet! - up would go the donkey because he was anchored on the front ,with a big elastic band an the back legs kicked, ye see? Course ye got a coconut for that. That's what we used to call a 'Kickin Dunkey'

1980an; 1990an

luchd-taisbeanaidh; càrnabhailean; soirceasan; fèilltean-spòrs; pupaidean; fèilltean phupaidean; raointean fèille; claistinneach

Bill Sinclair Audio: Will Hay, Memories of a Showman