Cuimhneachan Cogaidh don 51d Roinn aig Beaumont Hamel
PC_GM_ALBUM_70
an t-arm
An Dàrna Cogaidh
cuimhneachain cogaidh
Memorial to the 51st Division at Beaumont Hamel

Dealbh-camara de thaisbeanadh a’ Charragh-cuimhne don 51d Roinn fo Marshal Foch. Thachair an tachartas seo air 28 An t-Sultain 1924 aig Beaumont Hamel san Fhraing.

B’ e roinn de shaighdearan-coise de dh’Arm Bhreatainn a bha a’ sabaid air an Aghaidh an Iar sa Chogadh Mhòr a bh’ anns an 51d Roinn (Gàidhealach). Chaidh an roinn a thogail an an 1908 mar an Roinn Gàidhealach agus chaidh ath-ainmeachadh an dèidh sin mar 51d Roinn (Gàidhealach).

San Lùnastal 1914, an dèidh gluasad, bha an roinn air a dèanmh suas de 12 buidheann-catha agus 3 bràgadan: Bràgad Nan Sìophortaich agus Na Camshronaich, Bràgad nan Gòrdanaich; agus Bràgad Earra-Ghàidheal agus Chataibh. Ro tràth ann an 1915, bha an Roinn air leth a bhuidhnan-catha a chall chun an Arm Cheangailte, ach bha e air ath-lìonadh le buidhnean-catha bhon Ghalldachd agus aon à Sasainn. Chaidh an uairsin a ghluasad gu Ypres, air An Aghaidh an Iar.

Ron Fhaoilleach 1916, bha an Roinn uair eile air a dhèanamh suas de bhuidhnean-catha Gàidhealach agus Na Freiceadan Dubha. Airson a’ chòrr den chogadh, chunnaic an Roinn sabaid aig High Wodd (An t-Iuchar 1916) Beaumont-Hamel (An t-Samhainn 1916), Arras, Passchendale, Poelcappelle agus Canrai (1917). Ron àm seo b’ e "The Ladies from Hell", am far-ainm a thug na Gearmailtich orra.

Airson tuilleadh fiosrachaidh mu cheannach is mu phrìsean cuir post-d gu:
Taigh-tasgaidh Baile nan Granndach