Mòr-thubaist Rèile, Drochaid Chàrr, 18 Ògmhios 1914
PC_GM_POSTCARDS_052
bridges
disasters
accidents
Railway Disaster, Carrbridge, 18th June 1914

Air 18 Ògmhios 1914 thuit drochaid thairis air Allt a' Bhadain Ghuirm faisg air Drochaid Chàrr, ag adhbharachadh gun do thuit pàirt de thrèana luchd-siubhail dhan allt. Chaidh còignear a bhàthadh.

Mhìnich an aithisg oifigeil mun tubaist, ceann-latha 10 Iuchar 1914, an suidheachadh a b' adhbhar dhan tubaist. "In this case, as the 11.50 a.m. Passenger train from Perth to Inverness was crossing the bridge carrying the railway over the Baddengorm Burn, the bridge collapsed and fell, carrying with it the fourth vehicle of the train. The burn was in very high flood at the time. Five passengers were drowned, and ten have complained of shock or injury."

Chomharraich an aithisg gun robh an drochaid thairis air an allt, a thogadh ann an 1893, "of a very solid construction", agus "the collapse of the bridge was due to no want of attention or care on the part of those responsible for its maintenance."

An àite sin, cho-dhùin an aithisg gum b' e a dh'adhbharaich an tubaist ach stoirm-uisge anabarrach trom, a dh'fhàg an t-allt fo thuil agus a dh'fhalbh leis an drochaid. Anns an aithisg oifigeil bha an fhianais seo bho Raibeart MacFhionghain, aig an robh tuathanas ri oir an uillt, "In his experience of 35 years he had never known anything like it, and he described how the flood appeared to come down in a wave 18 inches deep, which spread over his grounds, washing off the soil for nearly an acre"

Airson tuilleadh fiosrachaidh mu cheannach is mu phrìsean cuir post-d gu:
Taigh-tasgaidh Baile nan Granndach