HR 62 'Huntingtower' ann an Inbhir Nis c1902
PC_HRS_LOCOMOTIVES_001_143
locomotaibhean rèile
locomotaibhean Rèile na Gàidheatachd
Comann Rèile na Gàidhealtachd
HR 62 'Huntingtower' at Inverness, c1902

Ghabh a phrìomh neach-cuideachaidh, Daibhidh Jones, àite Uilleam Stroudley mar àrd-neach-stiùiridh locomotaibhean aig Rèile na Gàidhealtachd ann an 1870. B' e a' chiad locomotaibh a chaidh a thogail de dhealbhadh Jones an clas 'Duke 4-4-0 a bha ag obair air trèanaichean luath luchd-siubhail. Chaidh deich a thogail le Dübs à Glaschu ann an 1874 (àireamhan 60 gu 69) agus chaidh seachd eile a dhèanamh ann an Inbhir Nis eadar 1876 agus 1888 (àireamhan 4, 71 gu 75 agus 84. Glè thric thathas a' toirt iomradh air na trèanaichean as fhaide sin mar 'Lochgorm Bogies'.

Tha an dealbh camara seo a' sealltainn HR 62 'Huntingtower' ann an Inbhir Nis. Chaidh a crìochnachadh san Ògmhios 1874 agus b' e 'Perthshire' an t-ainm tùsail a bh' oirre, a' chiad de cheithir ainmean a bhiodh i a' giùlan na beatha. Chaidh a h-ath-ainmeachadh 'Stemster' ann an 1889, 'Huntingtower' ann an 1899 agus, mu dheireadh 'Aultwharrie' ann an 1903. Chaidh a h-ath-thogail dà uair, ann an 1887 agus 1899, agus chaidh a toirt a-mach à seirbheis mu dheireadh san Lùnastal 1908. Chaidh a reic sa bhliadhna an dèidh sin

locomotaibhean rèile; locomotaibhean Rèile na Gàidheatachd; Comann Rèile na Gàidhealtachd; HRS

Highland Railway Society - Locomotives 1 (pre-1870 classes)