Gearr-chunntas coinneamh mu sgoil-eaglais ùr ann an Sniosart, duilleag 3
INBHIR NIS: Snìothasort

'Coinneamh mar a chaidh a chuir air dòigh a roimhe
Ciorneal MacDhòmhnaill Lianadail
An Doctair Seumas Rothach do Mgr MacAlasdair Strathard
Chaidh an Coirneal MacDhòmhnaill Lianadail a thaghadh mar cheann suidhe...'

1800an

sgoiltean na parraiste; foghlam; luchd teagaisg; tidsearan; sgoiltean; taighean sgoile; coinneamhan; comataidhean; togalaich; eileanan

Clan Donald Library papers - various

Geàrr chunntas coinneamh urrasaran a bha ann am Paraiste Shnìosart far an robhas a' bruidhinn air meud an taigh sgoile agus dè an teisteanas a bu chòir a bhith aig an tidsear. <br /> <br /> 'Coinneamh mar a chaidh a chuir air dòigh a roimhe <br /> Ciorneal MacDhòmhnaill Lianadail<br /> An t-urramach Calum MacLeòid...do Mgr I MacDhòmhnaill Sgeabost agus Mgr Tarmod MacDhòmhnall Scalapigh<br /> An Doctair Seumas Rothach do Mgr MacAlasdair Strathard<br /> Chaidh an Coirneal MacDhòmhnaill Lianadail a thaghadh mar cheann suidhe...'<br /> <br /> Aig a choinneamh seo chaidh co-dhunadh gu feumadh an taigh sgoile a bhith 35 troigh x 17 troigh x 11 troigh a dh'ard. Bhathas a dol a thoiseachadh ga togail as a bhad. Bu chòir teisteanas Ladainn, Beurla, Sgrìobhadh, Cunntas agus Ceòl na h-Eaglaise a bhith aig an tidsear a dhèidheadh a thaghadh.<br /> <br /> Thàinig an làmh-sgrìobhainn seo à cruinneachadh ann an Leabharlann Chlann Dòmhnaill agus Taigh-tasgaidh nan Eilean, an t-Eilean Sgitheanach