LMS 14412 'Ben Avon', Inbhir Nis, Ògmhios 1936
PC_HRS_LOCOMOTIVES_001_1020
rathaidean-iarainn
Rèile na Gàidhealtachd
einnseanan-treana
LMS 14412 'Ben Avon' at Inverness, June 1936

Ann an 1896 thàinig Peter Drummond a-staigh an àite Daibhidh Jones mar stiùireadair do na h-einnseanan aig Rèile na Gàidhealtachd. B' e a' chiad einnsean a thug Drummond a-steach einnsean do threanaichean luchd-siubhail clas 4-4-0. Chaidh fichead dhiubh a thogail uile gu lèir, le clas dhen ainm "Small Ben" (ainmean bheanntan beaga).

Fhuaireadh a' chiad ochd dhiubh (Àmhn. 1 gu 8) o Dubs & Co. ann an Glaschu eadar an Iuchar 1898 agus An Gearran 1899. Chaidh cnap eile de naoi dhiubh (Àmhn. 9 gu 17) a thogail aig ionad-obrach Rèile na Gàidhealtachd fhèin aig Loch Gorm ann am baile Inbhir Nis eadar an Iuchar 1899 agus An Gearran 1901. Chaidh a' bhuidheann mu dheireadh de thrì dhiubh (Àmhn. 38, 41 is 47) a thogail aig Companaidh Einnseanan-treana Breatainn a Tuath ann an Glaschu an 1906. Chaidh a h-uile h-aon dhiubh gu seilbh an LMS ann an 1923 agus mhair deich dhiubh gus an deach iad ann an seilbh Rèile Bhreatainn ann an 1948.

San dealbh-chamara seo chithear LMS 14412 'Ben Avon' (HR 16 roimhe) ann an Inbhir Nis san Ògmhios 1936. Chaidh a tharraing à seirbheis sa Ghiblean 1947.

einnsean-smùid; treanaichean; rathaidean-iarainn; Rèile na Gàidhealtachd; einnseanan-treana

Highland Railway Society - Locomotives 3 (Drummond classes)