LMS 17695 (an t-einnsean leis fhèin)
PC_HRS_LOCOMOTIVES_007_226
Rèile na Gàidhealtachd
Comann Rèile na Gàidhealtachd
einnseanan-treana
LMS 17695 (engine only)

Chaidh clas 'Barney' 0-6-0 de dh'einnseanan-trèana aig Rèile na Gàidhealtachd a dheilbh le Pàdraig Druiminn ach an tarraingeadh iad bathair malairt, ach glè thric chaidh an cur gu obair thrèanaichean luchd-siubhail. Chaidh 12 dhiubh a thogail uile gu lèir. Chaidh a' chiad sia dhiubh (Àmhn. 134 gu 139) a thogail le Dubs & Co agus a lìbhrigeadh sa Ghearran 1900. Bha carbadan-frithealaidh nan 8-cuibhle aca. Chaidh an dàrna buidheann de cheithir einnseanan, cuideachd air an togail le Dubs & Co, a lìbhrigeadh san Lùnastal 1902. Chaidh na dhà mu dheireadh dhiubh a thogail le Companaidh Einnsean-trèana Bhreatainn a Tuath san Iuchar 1907. Mhair a h-uile h-aon den dusan einnsean seo fada a-steach gu seilbh an LMS agus bha còig dhiubh fhathast ann an seirbheis an dèidh an cur gu seilbh nàiseanta ann an 1948.

San dealbh-chamara seo chithear LMS 17695 (HR 136 roimhe), dìreach an t-einnsean leis fhèin. Chùm e a' dol gus an deach a tharraing à seirbheis san Fhaoilleach 1952.

einnsean-smùid; treanaichean; trèanaichean; rathaidean-iarainn; Rèile na Gàidhealtachd; Comann Rèile na Gàidhealtachd; einnseanan-treana

Highland Railway Society - Locomotives 3 (Drummond classes)