Pìoban treubhach
AB_ACHILTIBUIE_020
feadain
dos
raiaghailtear
Pastoral pipes

Chithear an seo ceann aon de na dosan air pìob threubhach. Bha pìoban treubhach air an sèideadh le balg-sèididh agus chaidh an leasachadh tràth anns an 18mh linn airson an cleachdadh ann an dràmathan treubhach a-staigh a bha fasanta aig an àm. Chaidh 'The Compleat Tutor for the Pastoral or New Bagpipe' fhoillseachadh le Iain Geoghegan mu 1746. Air an dèanamh ann an Lunnainn, An Caisteal Nuadh agus Baile Àtha Cliath, a thuilleadh air Alba, thatha den bheachd gur e na pìoban treubhach roi-ruithear pìob-na-co-sheirm agus a' phìob Uillean.

'S e am feadhan caol bideanach le leudachadh ris an canar am 'foot joint' a leigeas leis an ionnseramaid leudachadh gu dàrna ochdad aon de dh'fheartan nam pìoban treubhach. Cha robh ach dà dhos air na h-ionnsramaidean bu thràithe - mòr agus beag - ach bha trì no fiù 's ceithir dosan air dreachan an dèidh sin, nam measg sin baraton, suidhichte ann an stoc cumanta. Chaidh riaghailtearan le ceithir no còig gleusan a chur ris an ionnsramaid aig deireadh na 18mh linn.

Pìoban treubhach

pìoban; pìoban-mòra; feadain; dos; raiaghailtear