Cùmhnant sgrìobhte Rìgh Dhaibhidh I
Taigh-tasgaidh Historylinks, Dòrnach
Crùn na h-Alba
manaich
eadar-theangachaidhean
Charter of King David I

' Àithne le Rìgh Daibhidh a h-Aon gu Iarlan Arcaibh agus Ghallaibh dìon a chur air Manaich Dhòrnaich'

A rèir beul-aithris chaidh manachainn a stèidheachadh ann an Dòrnach le Naomh Finbarr Chorc (a chaochail ann an AD 610). Ann an cùmhnant sgrìobhte bho 1140, dh'iarr Rìgh Daibhidh I na h-Alba gun cuireadh Iarla Arcaibh agus Ghallaibh dìon air manaich Dhòrnaich.

Tha dà chùmhnant sgrìobhte air an duilleig seo, aon a' toirt tarraing air na manaich agus am fear eile air Fearann Coitcheann Hoctor. Air an tionndadh dhan Bheurla tha iad ag ràdh:
'David, King of Scots, to Reinwald, Earl of Orkney, and to the Earl and to all goodmen of Caithness and Orkney, greeting. To you I command and ordain that as ye love me ye respect and maintain the monks and their men dwelling in Dornoch in Caithness and their goods, and wherever they come among you, that you permit no one to do them harm or to insult them; witness, the chansellor and Herbert, the chamberlain, at Abernethy'

c1150.
'David, King of Scots, to all good men of his whole realm, greeting. Know ye that I have given and granted to Andrew, Bishop of Caithness, Hoctor Common, free and quit from all service except in the common army; witnesses, Gregory, Bishop of Dunkeld; Earl Duncan, Gillanders of Scone, Alwyn, son of Achil; at Scone'

cùmhnantan sgrìobhte; Daibhidh I; Crùn na h-Alba; manaich; eadar-theangachaidhean