Memories of a Highland Drover (4)
PC_HIGHLANDLIVESTOCK_AUDIO_04
Comann Dualchais Sprèidh na Gàidhealtachd
dròbhairean
dròbhadh
margaidhean

Get Adobe Flash player

San earrainn claistneachd seo, clàraichte ann an 2006, tha Iain Rothach a bha roimhe na dhròbhair a' bruidhinn air stansa nan dròbhairean aig Àrd Rois, faisg air Inbhir Ghòrdain. San ìomhaigh tha eisimpleir de stansa dhròbhairean aig Coire Ghearraig.

Now getting back to the droving. Are you aware that there is a drovers' stance up at Ardross? And that land was government property, and if you were dr-, taking stock across the Struie, you were quite entitled to go in there with your sheep or cattle and give them a rest and stay the night with them, or see that they were looked after and then take them out next day. That's what was, that was the drover's stance up at, up at Ardross. And the like of Donnie Croncan and my father and youngsters and that, and probably maybe Tod MacDonald too, walking cattle, that was a place that you made for. You know, you would maybe leave Ardgay, now I'll make for the drovers' stance at Ardross. That was only a day's, well, most of the day was spent getting up there, and the next day you took them and then you made Dingwall.

Interviewer: In two days, from Ardgay?

You could walk cattle, you could walk cattle fifteen miles in a day, fifteen or maybe, maybe more than that. You could walk cattle further than you could walk sheep.

Rugadh Iain Rothach air Tuathanas a' Chnuic Dhuibh, Baile Eòghainn, Siorrachd Rois ann an 1933. Bha athair 's a sheanair nan luchd-malairt cruidh agus chaorach, agus b' ann air sgàth a' cheangail a bh' aig athair ri na ropairean stuic, Reith agus MacAnndrais, a thòisich Iain, nach robh ach aois 11 no 12, a chuideachadh aig fèilltean stuic ann an Inbhir Pheofharain. Aig aois 18, thòisich Iain a dhol a-mach gu na h-Uibhistean na dhròbhair le Reith agus MacAnndrais a chuideachadh aig na fèilltean ràitheil. Aig an àm sin, cha robh goireasan ann airson làraidhean a chur air tìr air na h-eileanan agus mar sin dh'fheumadh an crodh a bhith air an iomain bho na fèilltean gu na bàtaichean, gus an tàinig na h-aiseagan ro-ro ann an 1965.

Ghabh Iain os làimh tuathanas an teaghlaich faisg air Baile Eòghainn ann an 1964 agus bha e ri tuathanachas an sin gu 1984. Lean e air a' cuideachadh aig na fèilltean roip ann an Inbhir Pheofharain nuair a bha feum air. O leig e seachad an tuathanas, tha Iain air fuireach ann an obair co-cheangailte ri tuathanachas, a' dràibheadh làraidhean, a' reic fras fheòir agus a' cuideachadh nàbaidhean agus teaghlach le stoc.

ROS: Ros Cuithne

dròbhairean; dròbhadh; margaidhean; claistinneach;