Memories of a Highland Drover (7)
PC_HIGHLANDLIVESTOCK_AUDIO_07
Comann Dualchais Sprèidh na Gàidhealtachd
dròbhairean
dròbhadh
margaidhean

Get Adobe Flash player

San earrainn claistneachd seo, clàraichte ann an 2006, tha Iain Rothach a bha roimhe na dhròbhair a' cuimhneachadh a bhith a' dròbhadh sna h-Uibhistean. San ìomhaigh seo tha rop aig stansa a' Chlachain tràth anns na 1970an.

We're now in North Uist and the name of the place you arrived in at North Uist was Clachan. And North Uist has a road - there's a road going right round North Uist - and eh, we went, the bus, a bus picked us up there and took us all down to Lochmaddy. On the Wednesday morning we all headed back out to this area called Clachan. It consisted of just maybe four or five houses, a shop, post office and that was it. But it was a, it was quite a, it was the heart of that area. And eh, there was a, a, that was a big sale; it was a one day sale, where there would be maybe three, two hundred to three hundred cattle in the one day. Now, if there was a good trade for cattle, a lot of cattle came forward, but if it was a sticky trade or a slow trade, they would, they wouldn't sell. But the buyers didn't worry much about that. 'Well, they'll have to sell sometime so we'll come back next year and get them.' Sometimes it paid the crofters to keep them, sometimes they had to sell them the next year for not much of an increase. That sale was completed and I think it's 11 or 13 miles that cattle had to be walked down to Lochmaddy. There used to be a load of cattle would break away at Locheport, at the road ends for those places, because you were driving past, the, the drove of cattle was driving past where the cattle came from. All those animals were led to the sale, well not them all , but most of them were, on, on a halter, and they were pets. And when you put them all together, if they broke away, it's home they wanted to go, and it took a good dog to turn them. Sometimes we didn't succeed in turning them and then we had to walk right all that way and I don't think there's half a dozen houses between there and Lochmaddy.

Rugadh Iain Rothach air Tuathanas a' Chnuic Dhuibh, Baile Eòghainn, Siorrachd Rois ann an 1933. Bha athair 's a sheanair nan luchd-malairt cruidh agus chaorach, agus b' ann air sgàth a' cheangail a bh' aig athair ri na ropairean stuic, Reith agus MacAnndrais, a thòisich Iain, nach robh ach aois 11 no 12, a chuideachadh aig fèilltean stuic ann an Inbhir Pheofharain. Aig aois 18, thòisich Iain a dhol a-mach gu na h-Uibhistean na dhròbhair le Reith agus MacAnndrais a chuideachadh aig na fèilltean ràitheil. Aig an àm sin, cha robh goireasan ann airson làraidhean a chur air tìr air na h-eileanan agus mar sin dh'fheumadh an crodh a bhith air an iomain bho na fèilltean gu na bàtaichean, gus an tàinig na h-aiseagan ro-ro ann an 1965.

Ghabh Iain os làimh tuathanas an teaghlaich faisg air Baile Eòghainn ann an 1964 agus bha e ri tuathanachas an sin gu 1984. Lean e air a' cuideachadh aig na fèilltean roip ann an Inbhir Pheofharain nuair a bha feum air. O leig e seachad an tuathanas, tha Iain air fuireach ann an obair co-cheangailte ri tuathanachas, a' dràibheadh làraidhean, a' reic fras fheòir agus a' cuideachadh nàbaidhean agus teaghlach le stoc.

dròbhairean; dròbhadh; margaidhean; claistinneach;

Highland Livestock Heritage Society audios