Memories of a Highland Drover (8)
PC_HIGHLANDLIVESTOCK_AUDIO_08
Comann Dualchais Sprèidh na Gàidhealtachd
dròbhairean
dròbhadh
margaidhean

Get Adobe Flash player

San earrainn claistneachd seo, clàraichte ann an 2006, tha Iain Rothach a bha roimhe na dhròbhair a' cuimhneachadh a bhith a' dròbhadh sna h-Uibhistean. San ìomhaigh seo tha crodh aig Loch nam Madadh, a' feitheamh ri bhith air an giùlan ann am bàta às dèidh fèill.

Thursday morning we went out to Achmore, or Amore, and there was a sale there in the morning, maybe finishing about 1 o'clock, and these cattle were walked in. Now, that was on the other side of North Uist and they were walked in to Lochmaddy, all the cattle again drawn, and eh, no pens on the pier or anything; you just made do with just gates and that - there was no what it's like, what they have nowadays, like pens - and they were loaded and that was Thursday - loaded the cattle, and when the last beast was on, when we were on the boat, and we were in Kyle next morning and then caught the train back down to Dingwall. That was the week completed. Home on Friday.

Interviewer: So, was that the highlight of the, the year going out to the the Uists?

Well, eh, I would reckon that, eh, och it is, it was very enjoyable. And eh, in fact I've still friends out there, and there's over over 40 years, aye there's over 40 years since I was in Uist.

Interviewer: So that would be - when was it?

I was going from about 1953 for about 10 years, and I don't think I missed many trips; I never missed a year. I might have missed a trip by only going once in the year.

Rugadh Iain Rothach air Tuathanas a' Chnuic Dhuibh, Baile Eòghainn, Siorrachd Rois ann an 1933. Bha athair 's a sheanair nan luchd-malairt cruidh agus chaorach, agus b' ann air sgàth a' cheangail a bh' aig athair ri na ropairean stuic, Reith agus MacAnndrais, a thòisich Iain, nach robh ach aois 11 no 12, a chuideachadh aig fèilltean stuic ann an Inbhir Pheofharain. Aig aois 18, thòisich Iain a dhol a-mach gu na h-Uibhistean na dhròbhair le Reith agus MacAnndrais a chuideachadh aig na fèilltean ràitheil. Aig an àm sin, cha robh goireasan ann airson làraidhean a chur air tìr air na h-eileanan agus mar sin dh'fheumadh an crodh a bhith air an iomain bho na fèilltean gu na bàtaichean, gus an tàinig na h-aiseagan ro-ro ann an 1965.

Ghabh Iain os làimh tuathanas an teaghlaich faisg air Baile Eòghainn ann an 1964 agus bha e ri tuathanachas an sin gu 1984. Lean e air a' cuideachadh aig na fèilltean roip ann an Inbhir Pheofharain nuair a bha feum air. O leig e seachad an tuathanas, tha Iain air fuireach ann an obair co-cheangailte ri tuathanachas, a' dràibheadh làraidhean, a' reic fras fheòir agus a' cuideachadh nàbaidhean agus teaghlach le stoc.

dròbhairean; dròbhadh; margaidhean; claistinneach;

Highland Livestock Heritage Society audios