Memories of a Highland Drover (10)
PC_HIGHLANDLIVESTOCK_AUDIO_10
Comann Dualchais Sprèidh na Gàidhealtachd
dròbhairean
dròbhadh
margaidhean

Get Adobe Flash player

San earrainn claistneachd seo, clàraichte ann an 2006, tha Iain Rothach a bha roimhe na dhròbhair a' cuimhneachadh a bhith ag iomain a' chruidh tarsainn air an Fhadhail a Tuath, eadar Beinn a' Bhaoghla agus Uibhist a Tuath. San ìomhaigh tha crodh gan iomain tarsainn air an Fhadhail a Tuath.

Before my time out there, the cattle were all walked. They worked the sales a different way and they arrived at Benbecula with a big drove of cattle and they walked the cattle across that area [the North Ford between Benbecula and North Uist] and the cattle had to be led by a person that knew the tides; it wasn't just walking them across. And the drove would be led by maybe somebody, or there would be one or two folk with a cow on a rope, and they followed the track of the sands because the sands can be very dangerous and the tides are dangerous. And they drove the cattle, walked the cattle across. My late father was involved in that. And Donnie Croncan who appears in most of your Uist photos, eh, he was involved in that. And a great friend of your dad's, Duncan Fraser, he was involved in walking the cattle across. That was all stopped before we got out there. And at that time - when Donnie Croncan and, in eh, that was in the 20's and 30's, there was all Highland cattle - there was no other breeds on the island but Highland cattle - and then of course they brought in the shorthorn and then there was the cross shorthorns and -

Interviewer: There's a series of six photos that I found in the mart of them taking them across.

Walking the Ford?

Interviewer: Yes. It's an awful lot of cows, isn't it?

A lot of cattle. Yes, if you think on every croft, every croft had eh, there was so many crofts. Probably now, one man has about ten of those crofts, if not he couldn't be, he, he, he couldn't make a living at it. Interviewer: But there's a c-, what, there's a couple of hundred there, is there? Mmmm, no, there's not, I wouldn't say there's two hundred, but there'd be one hundred, there 'd be over a hundred.

Interveiwer: Are these guys on - ?

Well, that was the way. If people, if you didn't want to get your feet wet, you got somebody else to give you a piggy back across the water. There used to be quite a lot of ponies sold at the sales too.

Rugadh Iain Rothach air Tuathanas a' Chnuic Dhuibh, Baile Eòghainn, Siorrachd Rois ann an 1933. Bha athair 's a sheanair nan luchd-malairt cruidh agus chaorach, agus b' ann air sgàth a' cheangail a bh' aig athair ri na ropairean stuic, Reith agus MacAnndrais, a thòisich Iain, nach robh ach aois 11 no 12, a chuideachadh aig fèilltean stuic ann an Inbhir Pheofharain. Aig aois 18, thòisich Iain a dhol a-mach gu na h-Uibhistean na dhròbhair le Reith agus MacAnndrais a chuideachadh aig na fèilltean ràitheil. Aig an àm sin, cha robh goireasan ann airson làraidhean a chur air tìr air na h-eileanan agus mar sin dh'fheumadh an crodh a bhith air an iomain bho na fèilltean gu na bàtaichean, gus an tàinig na h-aiseagan ro-ro ann an 1965.

Ghabh Iain os làimh tuathanas an teaghlaich faisg air Baile Eòghainn ann an 1964 agus bha e ri tuathanachas an sin gu 1984. Lean e air a' cuideachadh aig na fèilltean roip ann an Inbhir Pheofharain nuair a bha feum air. O leig e seachad an tuathanas, tha Iain air fuireach ann an obair co-cheangailte ri tuathanachas, a' dràibheadh làraidhean, a' reic fras fheòir agus a' cuideachadh nàbaidhean agus teaghlach le stoc.

INBHIR NIS

dròbhairean; dròbhadh; margaidhean; claistinneach;