Stèisean Alain le trèan sònraichte le HR 103, 1960
Abhach
trèan bathair Jones
a' Chananaich
Meur an Eilein Duibh
Allangrange Station site with special train and HR 103,  1960

Air a tharraing an dèidh do sheirbheisean bathair sgur, agus naoi bliadhna an dèidh na trèan luchd-siubhail mu dheireadh, tha seo a' sealltainn trèana de dhealasaich aig an àrd-cabhsair, agus na tha air fhàgail de thogalaichean an stèisein.

Bha Stèisean Alain 8 cilemeatair on phrìomh loidhne anns a' Bhlàr Duibh air meur an Eilein Duibh a bha a' tighinn gu ceann anns a' Chananaich. Dh'fhosgail e air a' chiad latha dhen Ghearran 1894. agus dhùin e do luchd-siubhail air a' chiad latha dhen Dàmhair 1951 agus do bhathair air an 13mh dhen Ògmhios 1960.

'S e an t-einnsean glèidhte seo Rèile na Gàidhealtachd 103, a' chiad einnsean 4-6-0 a shiubhail ann am Breatann. Chaidh an t-einnsean bathair a dhealbhachadh le Dàibhidh Jones, agus thogadh e le Sharp Stiùbhart ann an Glaschu an 1894. Aig an àm, b' iad na h-einnseanan bu chumhachdaiche a bha ag obair ann am Breatann. Chan eil 103 a' siubhal a-nis (2008) agus tha e ann an Taigh-tasgaidh a' Chòmhdhail ann an Glaschu

ROS: An Cnoc Bàn

1960an

Rèile na Gàidhealtachd; London Midland and Scottish Railway; LMS; trèan bathair mòr; trèan bathair Jones; a' Chananaich; Meur an Eilein Duibh