Turas-Cuimhneachaidh gu St Valery (1 à 6)
PC_VALERIE_FRASER_STVALERY01
Ronald Miller
Valerie Fraser
turasan cràbhach
An Dara Cogadh

Get Adobe Flash player

Tha am film goirid bhidio seo o1961 ag innse mun turas a rinn buidheann de dh'fhireannaich a bha uaireigin ann an Gàidheil Chamhsroin na Bànrìgh (51mh Roinn Ghàidhealach) do bhaile agus sgìre St Valéry-en-Caux ann an taobh a tuath na Frainge. Chaidh am film a dhèanamh le Raghnall Mac a' Mhuilleir.

Fichead bliadhna roimhe sin, ann an 1940, chùm an 51mh orra a' sabaid san Fhraing an dèidh don mhòr-chuid den arm, am British Expeditionary Force, a bhith air an tarraing às aig Dunkirk an 4mh an Ògmhios. Thàinig air na fir a bha air fhàgail tarraing air ais do bhaile St Valéry-en-Caux nuair a rinn na Gearmailtich ath-ionnsaigh orra. Chuir ceò dumhail dàil air oidhirpean an Nèibhidh gus na saighdearan a thogail air falbh agus chaidh òrdugh a thoirt don 51mh 's iad air an cruinneachadh agus gun chonnadh làmhaich, gun solarachadh, ag innse dhaibh gèilleadh don t-7mh Roinn nam Panzer aig an t-Seanalar Erwin Rommel an 12mh Ògmhios 1940. Chaidh barrachd air 10,000 a ghabhail nam prìosanaich agus chuir iad seachad an còrr den chogadh ann an campaichean phrìosanaich cogaidh.

turasan cràbhach; An Dara Cogadh

Valerie Fraser