14391 air thoiseach air 14692 air trèana air an t-slighe gu deas aig Farrais
Farrais
Rèile na Gàidhealtachd
HR
rathaidean-iarainn
14391 leading 14692 on southbound train at Forres

14391 'Loch Shin' air thoiseach air 14692 'Darnaway Castle' air trèana air an t-slighe gu deas a' fàgail Farrais.

Thàinig an 'LochShin', 'Loch' Clas4-4-0 a-steach dhan t-seirbheis ann an 1896 mar HR Àir. 131. Thàinig i gu crìoch neo-ghlòrmhor le bhith air a cleachdadh mar thargaid do bhomairean dàimheil aig Shoeburyness. Tha clàradh a' sealltainn gun deach a toirt a-mach à seirbheis san Lùnastal 1941. Chaidh 'Darnaway Castle' a thoirt a-steach sa Mhàrt 1917 mar Àir.58 aig HR. Chaidh a toirt a-mach à seirbheis le LMS sa Mhàrt 1946.

Dh'fhosgail Farrais bho thùs air 25 Am Màrt 1858 air loidhne Bhaile Chèith gu Inbhir Nis. Chaidh làrach an stèisein a ghluasad air 3 An Lùnastal 1863 le bhith a' fosgladh na 'prìomh loidhne' gu deas (ged a chaidh an sònrachadh seo a chall nuair a chaidh loidhne ùr nas dìriche tro Dhrochaid Chàrr fhosgladh ann an 1898).

Thug an stèisean ùr snaim dùbailte leis an loidhne a bha ann mu thràth gus am faodadh trèanaichean à Inbhir Nis no Baile Chèith faighinn chun na loidhne gun a dhol an comhair an cùil. Bha àrd-chabhsairean air a h-uile loidhne, a' toirt cruth triantanach neo-àbhaisteach dhan stèisean.

Dhùin an t-seann phrìomh loidhne dhan Aghaidh Mhòr air 5 An t-Iuchar 1965, ged a tha an earrann eadar An Aghaidh Mhòr agus Broomhill air fhosgladh a-rithist le Rèile Srath Spè

MOIREIBH

Rèile na Gàidhealtachd; HR; rathaidean-iarainn; HRS