Croitear à Canisbay a' cuimhneachadh air cleas bho òige
QZP40_CAITHNESS_CROFTING_02
lotaichean
coilidh
coilidhean

coin

Get Adobe Flash player

Anns an earrainn chlaisnich seo tha fear a tha a' fuireach ann an Canisbay a' cuimhneachadh air beatha air a' chroit anns a' chiad leth den 20mh linn. Gu sònraichte, tha e a' cuimhneachadh air cleas cearbach le cù chaorach an teaghlaich.

'It wis a good life on e croft; we stayed on a croft, ye see, an my father wis a mason, a stone mason, an wis home. It seemed to be longer holidays then, Ah don't know, but we hid a great time then. We'd no bikes, there were no bikes or anythin, ye used to go away'll e burn an catch - we were catchin troot in the summer an och, a great life.

And we keeped, on a croft ye keeped eh, couple o coos, an e pig. Ah wonder if it wis a pork or a pig? Right enough, an a dug, an a dozen o sheep. And we as loons we wis supposed - my brother an me - we kind o looked aifter is - we wis supposed to look aifter it, at any rate. The rest - The oothouses were all thatched, all thatched, thatched then, but och Ah could tell ye a lot o stories about it. But Ah remember then there were a lot of is tinkers came aroond, ye know, an they'd dugs wi them. An Ah remember is day wis - brother an me wis ootside wi this collie dug, an is tinker came, he wanted to sell us this hound. He'd got a hound, ye see? An he wanted - Ah canna mind, wis it wis ten shillins for a hound, he reckoned? Oh, nauchtin doin at all, no money then, ye see?

We started to think is over, ye know, an we says 'We'd like to hiv a hound' So, the nearest way we could get wis at we thought we'd clip - it wis a collie dug wi a big bushy tail, ye know a hound's a tail like a cat - we thought we'd clip the dug. So Ah remember we got the dug in the barn an we clipped him, poor old dug, we clipped him. We clipped his tail, legs, the lot. What a - oh, it wis a - he looked terrible, we thought he wis lovely. An we took him oot then, an tried him oot, ye know, see what like he wis. We thought he wis a, we really thought he wis a good bit faster. We used to let him jump over fences an we thought we hid a hound. Wis, lovely dug. Until the old man came home at night and, my goodness, I'm tellin ye, we, we, we copped it. Strap - right away. Oh, strap, off till bed, nauchtin, nauchtin t'all, left'

1980an

croitearachd; croitearan; croitear; croit; croitean; lot; lotaichean; coilidh; coilidhean; cù; coin; claistinneach

Caithness Recordings: Crofting & Farming