Dà 'Big Goods' a' fàgail Inbhir Nis
Ex L Ward coli
Rèile na Gàidhealtachd
HR
einnsean smùide
Two Big Goods departing Inverness

Dà locomotoive 'Big Goods', aon duibh ann an dathan sònraichte Jones a' dol seachad air Àir. 100 'Gleanbruar' (ann an dathan sònraichte Druiminn).

Chaidh na 'Big Goods' a dhealbhachadh le Daibhidh Jones, Àrd-neach-stiùiridh Locomotive HR. B' iad a' chiad locomotives le òrdachadh cuibhle 4-6-0 agus aig an àm a chaidh an toirt a-steach b' iad na locomotives bu thruime agus bu chumhachdaiche san dùthaich. Gu fortanach chaidh aon Àir. 103 a ghleidheadh agus aig an àm a chaidh seo a sgrìobhadh (2009) tha i air a taisbeanadh aig Taigh-tasgaidh a' Chòmhdhail ann an Glaschu.

B'e locomotive 'Clas Strath' a bh' ann an 'Glenbruar'. Chaidh a togail san Ògmhios 1892 mar HR Àir. 100 agus thàinig i gu bhith Àir.14276 aig LMS mus deach a toirt a-mach à seirbheis sa Gearran 1930.

Dh'fhosgail Rèile Inbhir Nis & Inbhir Narann stèisean ann an Inbhir Nis an toiseach air 7 An t-Samhain 1855 agus dh'fhàs e gu bhith na ionad rèile na Gàidhealtachd le slighean a' dol gu deas gu Peairt agus nas fhaide; an ear gu Obar Dheathain, an iar gu Caol Loch Aillse agus gu tuath gu Inbhir Ùige. Tha e fhathast fosgailte

Rèile na Gàidhealtachd; HR; einnsean smùide