Caran-obrach làitheil air croit ann an Gallaibh
QZP40_CAITHNESS_CROFTING_04
tanachadh
eich
taigh croite
taighean croite

Get Adobe Flash player

San earrainn èisteachd seo tha boireannach a tha a' fuireach ann an Taigh Iain Ghròt a' cuimhneachadh cuid de na caran-obrach a bh' aice ri dhèanamh air croit an teaghlaich an dèidh dhi Àrd-sgoil Inbhir Ùige fhàgail, mu 1940.

'Well, I actually left high school after over four years, after four years at the high school, to go - to come home. Ma mother took ill. We had a croft there, an I worked there on the croft.

Interviewer: Can you tell us what you did on the croft?

Well, I used to, used to help in every way. I used to look after the cattle. Ma mother wis a widow an there wis ma broth- The family had scattered; there were actually seven of us an I wis the youngest. They'd scattered, the rest, by at time, and my youngest brother an maself were - he used to work to other folk, ye know, do their land, for older folk that wisna fit to do, an I used to be left pretty much at home to cope. I used to, in the summer time, what we used to call 'thin neeps' - thinnin o the neeps (that's in Caithness language) it's weedin and thinnin out the turnips, course which is all done by mechanical things now. And we used to cut peats and spread them out, and set them up and dry them and cart them home - for different folk, to make extra money, ye see, because there wisna a lot o money in the croft. And ma mother consequently recovered but wisna able to do anything heavy, ye know? But she wis able to be in the hoo- and I spent a big part o my time outside. Ah wis left at home doin my own thinning o the turnips while ma brother went away and worked elsewhere, or anything he could get to do. And I used to be able to work wi horses - I think I'd be frightened o em now - but I used to cart home peats on ma own, and, our own peats.

Interviewer: That'll be horse an cart?

Yes, horse an cart. I wis able to yoke a horse up, and I used to be able to do some work on the land with a horse - not ploughing or anything - but ye used to roll the - after ye'd sown the seed - ye used to roll it flat, ye know, with a roller, and I used to do at sort of thing. And I used to milk the cows an make butter, cheese.'

Bha croitean Ghallaibh gu math coltach ri croitean sna siorrachdan croitearachd eile an Alba: Earra Ghàidheal, Inbhir Nis, Ros agus Cromba, Cataibh, agus Sealtainn. Bhiodh an croitear a' cumail beagan bheathaichean - mar as trice, co-dhiù aon bhò , caoraich, cearcan agus muc. Bha an t-each na bheathach cudromach airson luchdan a ghiùlan gus mu dheireadh ghabh tractaran beaga an t-àite aige bho dheireadh nan 1940an suas. B' e am bàrr àbhaisteach coirce (ris an canadh iad arbhar ann an Gallaibh), buntàta, snèapan agus feur, agus na h-uimhir de ghlasraich. Suas gu anmoch anns na 1950an bhiodh croitearan aig an robh cothrom air barrachd fearainn gu ìre mhòir fèin-fhoghainteach, ach gu cumanta bhiodh obair aig buill dhen teaghlach air falbh bhon chroit. Bha ceàird aig iomadach croitear a leig leis obair fhaighinn air falbh bhon dachaigh. Bhiodh uisge airson na croit a' tighinn bho thobar, fuaran no allt faisg air làimh. B' e an connadh a bu ghoireasaiche airson còcaireachd agus teas a' mhòine 's bha sin air a buan 's air a tioramachadh air a' mhòintich as t-samhradh

1980an

croitearachd; croitearan; croitear; croit; croitean; lot; lotaichean; snèipean; tuineapan; tanachadh; eich; taigh croite; taighean croite; claistinneach

Caithness Recordings: Crofting & Farming