A' còcaireachd os cionn teine mòine dualchasach ann an Gallaibh
QZP40_CAITHNESS_CROFTING_05
cagailtean
còcaireachd
taigh croite
taighean croite

Get Adobe Flash player

San earrainn chlaisnich seo tha tè a tha a' fuireach ann an Taigh Iain Ghròt a' cuimhneachadh air an teine mòine fhosgailte a bhiodh aig an teaghlach san taigh croite.

'In e early days we had an open peat fire, and mother used to do all the baking, ye know, girdle, a sort of swey that wis across and different size o crooks that ye put the - it wis pots, not pans. It wis done on at but at wis early on, Ah mean, that wis replaced by the stove.'

An lùib cagailt dhualchasach Ghallaibh bha crann iarainn, no 'swey' air am biodh poitean agus coireachan crochte os cionn an teine theth. Ghabhadh an crann cur dhan chliathaich nuair nach robh feum air. Bha slabhraidh so-rèitichte ris an cante 'crook', le dubhan air a' cheann aice, crochte bhon chrann 's a' leigeil leis a' phoit, a' phana-fraighigidh no a' choire a bhith crochte os cionn bun an teas. Airson bèicearachd bha treidhe meatailte còmhnard cruinn ris an cante greideal no 'girdle' air a chleachdadh.
Bha taobhan na cagailte air an cumail glan sgiobalta, agus tric air am peantadh geal. Bha iad nan àitean air leth freagarrach airson rudan a thiormachadh; goireas deatamach ann an gnàth-shìde cho fliuch

1980an

croitearachd; croitearan; croitear; croit; croitean; lot; lotaichean; mòine; cagailtean; còcaireachd; taigh croite; taighean croite; claistinneach

Caithness Recordings: Crofting & Farming