Mar a ràinig naidheachdan croitear ann an Gallaibh
QZP40_CAITHNESS_CROFTING_12
posta
litrichean
lòchrain
lòchrain paireafain

Get Adobe Flash player

Anns an earrainn chlaisnich seo tha croitear à Canisbay a' cuimhneachadh air a bhith a' faighinn litrichean agus a bhith a' dol don bhùth airson an 'John O'Groat Journal' - prìomh phàipear-naidheachd ionadail Ghallaibh, ris an canadh muinntir an àite an 'Gròt'. B' e an aon phàipear-naidheachd a ruigeadh mòran dhaoine air a cheannach agus a leughadh gu cunbhalach, anns na lathaichean ro rèidio agus pàipearan-naidheachd saor le mòr-chuairteachadh.

'Ye went to the shop for your paper on a Seturday night - we got the 'Groat', that's all we did get, Ah think, the 'Groat', aye, the 'Groat'. An ye went for at, ye set off for at walkin or if it wis too dark ye took a lantern, took the auld, square lantern, light her up - that's a paraffin lamp, puttin in a glass container thing, an ye set off wi at, swinging away, quite happy. Maybe at wis aboot eight o'clock. The shops hid no, roond here, they'd no much, Ah mean, they'd close or, maybe eight o'clock at night. The postman he came roond with mails next - Ye see, when the mails came in, the postman, he came roond next mornin; he never bothered comin roond at night wi mails. An he set off next mornin on his bike an when he came aboot the house he didnae bother comin doon or ram at the door, he blew a whistle, an if there were any bairns aboot hand they ran and got them'

1980an

croitearachd; croitearan; croitear; croit; croitean; lot; lotaichean; pàipearan-naidheachd; pàipearan; pàipear; post; posta; litrichean; lòchrain; lòchrain paireafain; claistinneach

Caithness Recordings: Crofting & Farming