Caran-obrach air croit ann an Gallaibh
QZP40_CAITHNESS_CROFTING_13
Bìoball
Sgriobtar
Sgriobtaran
glanadh

Get Adobe Flash player

Anns an earrainn chlaisnich seo tha boireannach a tha a' fuireach ann an Gallaibh a' cuimhneachadh air cuid de na caran-obrach a bh' aice ri dhèanamh air croit an teaghlaich an dèidh dhi Àrd-sgoil Inbhir Ùige fhàgail, mu 1940.

'Well, long ago when we were young, it used to be on the Saturday, we used to have to make the soup - the soup wis made. An we had to take in peats, we had a whole - a place under wur window. We used to clean it out on a Saturday an then I'd build it up wi peats all on the inside. An we used to have to take all the shoes, everybody's shoes wis taken along, an they were all brushed ready for Sunday. An we did nothin on Sunday, but we all walked to the church. An how, how many mile wis that we had to walk to the church? Aboot two an a half, three mile. Yeah. Every Sunday. We all had to go every Sunday. An when we came home we had the dinner, an then the books wis taken, they called it. Ye took the Bible out an ye did that. Well, the head o the hoose used to always make with the, kind a service, ye know, and then at night again before we went to our beds, the same thing happened. That's how we spent our Sunday.'

Bha croitean Ghallaibh gu math coltach ri croitean sna siorrachdan croitearachd eile an Alba: Earra Ghàidheal, Inbhir Nis, Ros agus Cromba, Cataibh, agus Sealtainn. Bhiodh an croitear a' cumail beagan bheathaichean - mar as trice, co-dhiù aon bhò , caoraich, cearcan agus muc. Bha an t-each na bheathach cudromach airson luchdan a ghiùlan gus mu dheireadh ghabh tractaran beaga an t-àite aige bho dheireadh nan 1940an suas. B' e am bàrr àbhaisteach coirce (ris an canadh iad arbhar ann an Gallaibh), buntàta, snèapan agus feur, agus na h-uimhir de ghlasraich. Suas gu anmoch anns na 1950an bhiodh croitearan aig an robh cothrom air barrachd fearainn gu ìre mhòir fèin-fhoghainteach, ach gu cumanta bhiodh obair aig buill dhen teaghlach air falbh bhon chroit. Bha ceàird aig iomadach croitear a leig leis obair fhaighinn air falbh bhon dachaigh. Bhiodh uisge airson na croit a' tighinn bho thobar, fuaran no allt faisg air làimh. B' e an connadh a bu ghoireasaiche airson còcaireachd agus teas a' mhòine 's bha sin air a buan 's air a tioramachadh air a' mhòintich as t-samhradh

GALLAIBH

1980an

croitearachd; croitearan; croitear; croit; croitean; lot; lotaichean; sgoil; brot; caran-obrach; mòine; Bìoball; Sgriobtar; Sgriobtaran; glanadh; claistinneach

Caithness Recordings: Crofting & Farming