Feartan caile-bianain nan cudaigean beaga (iasg)
QZP40_CAITHNESS_CROFTING_16
lotaichean
iasgach
cudaigean
cudaigean beaga

Get Adobe Flash player

Bhiodh croitearan ann an Gallaibh a gheibheadh chun na mara a' cur nan stòrasan sin gu deagh fheum. Bha feamainn air a cleachdadh mar thodhar agus bha iasg na stòras beairteach de bhiadh beathachail. B' e an t-iasg bu chumanta faisg air tìr an cudaige, a bhuineadh don trosg 's air an robh mòran ainmean ionadail eadar-dhealaichte. An Arcaibh chante 'cuithes' riutha. 'S e an t-ainm Beurla as cumanta an-diugh 'coley'. Bha na cudaigean cuideachd gan ainmeachadh a rèir an aois. Chante 'sellags' ri cudaigean beaga, beagan òirlich a dh'fhad, a bha pailt faisg air tìr aig deireadh an t-samhraidh agus as t-fhoghar. San earrainn chlaisnich seo tha croitear à Canisbay a' cuimhneachadh air feartan caile-bianain nan cudaigean beaga.

'When at sellags, sellags were put on the wire, after so many - maybe they'd be hingin on is wire inside, in some ootbuildings, they'd be hingin there for maybe a week or two - if ye'd go in then, if it wis a dark night ye went in, the whole thing wis lighted up because they're - Some, when they got dry, there were what they call phosphorus or somethin, lighted them up. It wis great to see it because we thought is wis great to see is sellags, is fish all lighted up; it wis the only lighted up thing we did see because there's no electric light then. It wis a different thing, it wis more a blue light'

1980an

croitearachd; croitearan; croitear; croit; croitean; lot; lotaichean; iasgach; cudaigean; cudaigean beaga; claistinneach

Caithness Recordings: Fishing