Croitear a' cuimhneachadh air a làithean sgoile
QZP40_CAITHNESS_CROFTING_18
tidsearan
suiteis
grèim bidhe
bogsa-bidhe

Get Adobe Flash player

Anns an earrainn chlaisnich seo tha croitear à Canisbay a' cuimhneachadh air a làithean sgoile air tuath Ghallaibh sa chiad leth den 20mh linn.

'The first school Ah went'll wis the small school and about eh, I'd say, seven pupils. Ah started the school when Ah wis four, Ah think, Ah couldnae wait, in fact, Ah couldnae wait till get'll e school, and Ah think Ah stuck it for wan week, and home. But things were never so strict then. An Ah came home then for a while and Ah started then when Ah wis, Ah think it wis five, back till e same school, same teacher, the lot - an seven pupils. And, och the school, the first school Ah went to, it wis away in the middle o e hill, a pretty lonely place. So Ah left there. We flitted then. Ah stayed in a croft - ma father and mother - and we left there, when we were aboot eh, oh Ah would say Ah wis about seven or eight year auld, and we flitted down till e village o Canisbay, which wis a much larger school. Two teachers - it wisn't that large - but there were two teachers and aboot eh, I'd say there aboot a roll of forty at the school. But it wis completely different. There wis a shop next door, just right beside the school, and so on.

An ye got no school meals in at days at all; ye got a piece from the home an a bottle o milk, at wis the lot, an at did ye the whole day. An ye got a penny. A penny for the shop. Ye can imagine how cheap things were. A penny did ye. Ye could buy sweeties or ye could buy biscuits or whatever ye wanted. But at wis your lot. So, we walked - there wis no school bus - ye walked home. I'd aboot - it took us about an hour to walk. In the winter time, it wis, well, it'd be dark before ye got home. Ye got home aboot five o'clock. An ye set off, ye left home in the mornin aboot nine. It wis all right in the summer but, och, it wis pretty rough in the winter sometimes, with the snow an so on, but, och, it wis quite enjoyable too'

1980an

croitearachd; croitearan; croitear; croit; croitean; lot; lotaichean; tidsearan sgoile; tidsearan; suiteis; grèim bidhe; bogsa-bidhe; claistinneach

Caithness Recordings: Schools