Dùinte a-staigh le sneachd air croit ann an Gallaibh
QZP40_CAITHNESS_CROFTING_20
lotaichean
saor-làithean Nollaige'
saor-latha
latha-saor

Get Adobe Flash player

Anns an earrainn chlaisnich seo tha croitear à Gallaibh a' cuimhneachadh air a bhith dùinte a-staigh le sneachd thairis air saor-làithean na Nollaige - cothrom airson rabaidean a ghlacadh.

'Ye'd aboot a fortnight's holidays an, och, it wis all right. Ye wis oot - well, we used to go oot an catch rabbits in the snow, Ah remember at fine. But ye didnae much - Ah seemed to have more snow then; I've seen the whole days o drift an ye wouldnae get moved. Of course the roads wis never the - they didnae worry too much about e road then because there were no cars.'

Bha croitean Ghallaibh gu math coltach ri croitean sna siorrachdan croitearachd eile an Alba: Earra Ghàidheal, Inbhir Nis, Ros agus Cromba, Cataibh, agus Sealtainn. Bhiodh an croitear a' cumail beagan bheathaichean - mar as trice, co-dhiù aon bhò , caoraich, cearcan agus muc. Bha an t-each na bheathach cudromach airson luchdan a ghiùlan gus mu dheireadh ghabh tractaran beaga an t-àite aige bho dheireadh nan 1940an suas. B' e am bàrr àbhaisteach coirce (ris an canadh iad arbhar ann an Gallaibh), buntàta, snèapan agus feur, agus na h-uimhir de ghlasraich. Suas gu anmoch anns na 1950an bhiodh croitearan aig an robh cothrom air barrachd fearainn gu ìre mhòir fèin-fhoghainteach, ach gu cumanta bhiodh obair aig buill dhen teaghlach air falbh bhon chroit. Bha ceàird aig iomadach croitear a leig leis obair fhaighinn air falbh bhon dachaigh. Bhiodh uisge airson na croit a' tighinn bho thobar, fuaran no allt faisg air làimh. B' e an connadh a bu ghoireasaiche airson còcaireachd agus teas a' mhòine 's bha sin air a buan 's air a tioramachadh air a' mhòintich as t-samhradh

1980an

croitearachd; croitearan; croitear; croit; croitean; lot; lotaichean; saor-làithean Nollaige'; saor-latha; latha-saor; claistinneach

Caithness Recordings: Crofting & Farming