Staid sgoile air tuath Ghallaibh
QZP40_CAITHNESS_CROFTING_21
Dealan-uisge
teintean guail
tobraichean
uisge

Get Adobe Flash player

Anns an earrainn chlaisnich seo tha croitear à Canisbay a' beachdachadh air a làithean sgoile air tuath Ghallaibh, mus tàing uisge nam pìoban agus teasachadh-meadhanach. Ràinig an dealan a' mhòr-chuid de thuath Ghallaibh anmoch sna 1940an agus tràth san 1950an ri linn obair Bòrd Dealan-uisge Ceann a Tuath na h-Alba. Bha naochad sa cheud de dhachaighean croitearachd air an ceangal ris a' ghriod nàiseanta tràth anns na 1970an.

'The school Ah went'll - it wis a coal fire. The teacher took in the coal an put the fire on. He had to keep the fire goin in the winter an if it wis very cauld, kinda day, he took ye all in aroon the fire an ye sat roon the coal fire if it wis too cauld. There wis no such a thing then as central heatin - at wis out. An in the first school Ah went'll ye'd to go to what they called the well - for watter. It wis a spring. An so many scholars each day were detailed to go to carry is watter from the well. They hadnae too far to go. But at the second school - at's the Canisbay school Ah went'll now - the (what d'ye call it?) the watter wis in a tap - piped - it wis no so bad'

1980an

croitearachd; croitearan; croitear; croit; croitean; lot; lotaichean; làithean sgoile; Dealan-uisge; teintean guail; tobraichean; uisge; claistinneach

Caithness Recordings: Schools