'Hebridean Express' aig Port an t-Sròim, c 1970
Port an t-Sròim
Comann Rèile na Gàidhealtachd
Port an t-Sròim
'Hebridean Express' at Strome Ferry, c1970

Tha an dealbh camara seo a' sealltainn 'Hebridean Express' ann am Port an t-Sròim, c 1970.

B' e 'Hebridean Express' an t-ainm a bh' air turas-rèile trì latha a bha a' tòiseachadh ann an Crewe agus a bha a' togail luchd-siubhail bho mhòr-bhailtean ann an ceann an iar-thuath Shasainn mus do shiubhail e do dh'Inbhir Nis agus Caol Loch Aillse.

B' e Port an t-Sròim an ceann-uidhe tùsail airson Rèile Inbhir Pheofharain agus an Eilean Sgitheanaich a dh'fhosgail ann an 1870. Bha an loidhne air a h-obrachadh le Rèile na Gàidhealtachd agus ghabh iad thairis gu h-oifigeil e san Lùnasdal 1880. Bha seirbheisean aiseig aig an ruith às gu diofar chinn-uidhe sa Ghàidhealtachd agus na h-eileanan. An tòiseach bha na h-aiseagan air an ruith le Rèile Inbhir Nis agus Inbhir Pheofharain, an uar sin Rèile na Gàidhealtachd agus mu dheireadh le Daibhidh Mac a' Bhruthainn.

Chaidh an loidhne a' leudachadh gu Caol Loch Aillse san t-Samhain 1897. Anns na 1960 chaidh an litreachadh atharrachadh gu Port an t-Sròim. Tha seirbheis riaghailteach luchd-siubhail fhathast a' frithealadh Port an t-Sròim ged a chaidh a dhùnadh do thrafaig bathair san Ògmhios 1964. Chaidh frith-loidhne a thogail airson a' gharradh togail airson crainn-ola ann an Loch Ciseorn a chaidh fhosgladh ann an 1975. Dhùin am frith-loidhne ann am meadhan nan 1980an.

stèiseanan rèile; Comann Rèile na Gàidhealtachd; HRS; Port an t-Sròim