D5321 agus HR 103 air treana sònraichte, Ògmhios 1960
Tom Aitinn
Comann Rèile na Gàidhealtachd
treanaichean
trèanaichean
D5321 and HR 103 on a special at Tomatin, June 1960

San dealbh-chamara seo, air a thogail san Ògmhios 1960 ann an Tom Aitinn, chithear D5321 (air an làimh dheas) agus HR 103 air treana sònraichte.

Chaidh BRCW Seòrsa 2 àmh D5321 a thogail ann an 1959. An dèidh dha a bhith greiseag ag obair on bhun-àite diesel ùr-atharraichte ann an Inbhir Lite sa Mheadhan, chaidh a chur a dh'obair don Ghàidhealtachd. Chaidh a tharraing à seirbheis san Dàmhair 1991, agus an àireamh ùr air an uair sin, 26021.

B' e 103 a' chiad fhear de na h-einnseanan-treana den Chlas 'Big Goods' 4-6-0 aig Rèile na Gàidhealtachd. Chaidh a thogail ann an 1894. An dèidh dha tighinn à seirbheis ann an 1934 (leis an àireamh ùr air 17916 às dèidh an atharrachaidh) chaidh a thoirt air ais dha chiad dhreach agus choltas leis an LMS. Ann an 1959 chaidh a thoirt air ais gu ìre làn-obrach le Rèile Bhreatainn agus chuir e seachad ùine a' tarraing chuairtean sònraichte do luchd-leanmhainn. 'S e an t-aon einnsean-treana aig HR (Rèile na Gàidhealtachd) a tha a' mairsinn agus gabhaidh fhaicinn aig Taigh-tasgaidh na Còmhdhail ann an Glaschu.

Chaidh stèisean Thom Aitinn fhosgladh le Rèile na Gàidhealtachd san Iuchar 1897, na phàirt den loidhne ùr dìreach eadar an Aghaidh Mhòr is Inbhir Nis. Chaidh seo a thogail airson cnap-starra a chur sna planaichean a bh' aig Rèile Bhreatainn a Tuath agus Rèile Mhòr Alba a Tuath airson na loidhnichean acasan a leudachadh gu ruig Inbhir Nis. Dhùin Tom Aitinn an 3mh den Chèitean 1965 còmhla ris a h-uile stèisean eile, ach a-mhàin Drochaid Chàrr, air a' phìos seo den loidhne.

1960an

stèiseanan rèile; rathaidean iarainn; Comann Rèile na Gàidhealtachd; HRS; treanaichean; trèanaichean