A' teagasg ann an 'Side-School' ann an Cataibh (3)
QZP40_CAITHNESS_CROFTING_61
Loch Sìn
CATAIBH: Craoich
Isa Sutherland
iarann preasach

Get Adobe Flash player

Sa phìos chlaistinneachd seo tha Isa Shutharlanach ag innse mu a beatha mar thidsear sa sgoil-thaobh san dùthaich iomallach fhalamh mun cuairt air Loch Sin, Cataibh.

(tras-sgrìobhadh shlàn ri leantainn a dh'aithghearr)

Lorgadh sgoiltean-taobh sna sgìrean a b' iomallaich a-muigh air an dùthaich air a' Ghàidhealtachd, far an robh grunn teaghlaichean, mar a b' àbhaist aig na cìobairean 's na geamairean, a' fuireach fad air falbh o bhaile ann an làithean nuair a bha còmhdhail gu math truagh. Dh'fheumadh tidsearan nan sgoiltean-taobh a bhith a' fuireach a-staigh aig na teaghlaichean ach an toireadh iad foghlam foirmeil don chlainn.

Chaidh sgoiltean-taobh an cur air bhonn an toiseach sna 1880an. Bha seachd dhiubh ann an sgìre an Luirg. Bha dà sgoil-thaobh ann ann an Ros is Cromba ann an 1955 - aig Àird an Draoin agus sa Bhad Ràilleach ann am paraiste Loch Bhraoin - ach bha còig a bharrachd air a bhith ann. Mar a thàinig piseach air còmhdhail às dèidh an Dàrna Cogaidh 's ann a ghabhadh clann ann an cuid de sgìrean an toirt astar mhòr ann an carbad gu ruig an sgoil. Bha cuideachd sgoiltean-taobh ann aig a' Choire Mhòr, paraiste Gleann Sheile agus ann an Sgiogarstaidh, Barabhas, Eilean Leòdhais.

CATAIBH: Craoich

claistinneach; iarann preasach