Sealladh às an adhair de Chala Inbhir Nis agus Drochaid Cheiseig
Inverness Harbour Trust
sealladh às an adhar
deilbh on adhar
Aerial view of Inverness Harbour and the Kessock Bridge

Sealladh às an adhair de Chala Inbhir Nis agus drochaid Cheiseig.

Chaidh an drochaid fhosgladh an 1982 mar dhrochaid thar Linne Fharair eadar Ceiseag a Tuath agus Inbhir Nis. Tha 1,056m de dh'fhaid innte, agus tha structur sealanta, griodach aice.

Chaidh a' chiad chidhe a thogail ann an Cala Inbhir Nis a thogail mu 1650, is chosg e £300. B' urrainn dha soithichean suas ri 80 tunna a dhol ann. Chaidh cidhe ùr (Cidhe na 'Daingneachd') a thòiseachadh ann an 1725 ach cha deach a chrìochnachadh gu na 1790an air sgàth dìth airgid. Chaidh an dà chidhe a leasachadh tràth san 19mh linn. Chaidh cidhe Thornbush a thogail ann an 1817.

Chaidh Urras Acarsaid Inbhir Nis a stèidheachadh ann an Achd Acarsaid Inbhir Nis (1847). Chaidh leasachaidhean eile, a chosg £8,000, a dhèanamh ann an 1883, is rinn seo àrdachadh air na cìsean bliadhnail o £1,000 gu faisg air £2,000.

Chaidh leasachaidhean a dhèanamh san 20mh linn cuideachd, mar àrdachadh ann an saimeant a' tighinn airson Bòrd Dealan-uisge Cheann a Tuath na h-Alba is tuilleadh àitean-stòraidh ola is peatrail. Gheibh soithichean le tarraing-uisge suas gu 22 troigh a-steach a-nis

INBHIR NIS: Inbhir Nis 's Am Bànath

Drochaid Cheiseig; drochaid; Inbhir Nis; Ceiseig a Tuath; 1982; Cala; mòr-bhaile; sealladh às an adhar; deilbh on adhar